Külföld

Sikerült megegyezni az orvosokkal Szlovákiában, több mint hatórás tárgyalás eredményeként

Szombaton éjszaka megállapodásra jutott egymással a pozsonyi a kormány és a Szlovák Orvosszakszervezet. A találkozó több mint hat órán át tartott – amelyről Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter kora este lelépett.

Sikerült megegyezni az orvosokkal Szlovákiában, több mint hatórás tárgyalás eredményeként
Peter Visolajský: Nagy nehezen sikerült dűlőre jutni
Fotó: Facebook.com

Fellélegezhetnek a felvidéki polgárok, ugyanis szombat éjszaka sikeresen megegyezett egymással és a kabinet és a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) - írta meg vasárnap reggel a pozsonyi Új Szó. Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök a hír kapcsán arról beszélt, engedtek a LOZ követelésének, amely negyvenmillió euró többletkiadást igényel az állam részéről.

A minimálbér szorzója 2023. január elsejétől a szakorvosok esetében az átlagbér 2,5-szerese, míg a szakvizsgával nem rendelkezőknél a 1,5-szerese lesz. Ezenfelül a ledolgozott évekkel arányosan emelkedik majd a fizetés – azaz minden egyes esztendővel 0,015-szörös együttható érvényes, szakorvosoknál pedig három évtized után 0,025-szörös szorzóval fognak számolni, míg 2025 januárjától ez az együttható már 0,03-szoros lesz.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter arról beszélt, a korábban bejelentett, egészségügyi dolgozókra vonatkozó stabilizációs támogatások továbbra is érvényben maradnak, és december végéig kifizetik őket. A LOZ elnöke, Peter Visolajský elmondta, minden megtesznek annak érdekében, hogy a kórházak december elsejétől is a megszokott rendszer szerint működjenek.

A tárgyalás egyébként több mint hat órán át tartott – amelyről Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter kora este eljött. Távozásának oka jelenleg nem ismert.

Kapcsolódó írásaink