Külföld

„Istenverte zsarolásnak” titulálta a tárgyalást a pénzügyminiszter

Kezdenek kibontakozni a részletek, miért hagyta ott tegnap a szlovák egészségügy helyzetét hivatott tárgyalásokat Igor Matovič (OĽaNO). A pozsonyi kabinet pénzügyminisztere erős szavakkal véleményezte a orvosok akcióját.

„Istenverte zsarolásnak” titulálta a tárgyalást a pénzügyminiszter
Matovic szerint a tisztességes doktori bérrel a betegek jártak rosszul
Fotó: AFP/Peter Lazar

A orvosok fizetésének rendezése okán más állami alkalmazottak is sztrájkolhatnak majd a bérkorrekcióért – jelentette ki vasárnap Igor Matovič (OĽaNO). A pozsonyi kabinet pénzügyminisztere szombaton arról híresült el, hogy számos esetben akadályozta a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) között folyó tárgyalásokat.

Matovič élesen bírálta az érdekvédelmi szervezetet, mondván ők csupán a díjazásukról tárgyaltak, és nem foglalkoztak a betegek érdekeivel, a jobb egészségügyi ellátás biztosításával és a kevesebb hálapénzzel. A tárcavezető szerint a szakszervezetek legnagyobb kudarca az volt, hogy „túszul ejtették” a pácienseket.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, a LOZ több hónapon át próbált megegyezésre jutni a pozsonyi kabinettel a szakterületen uralkodó állapotok javításáról. Azért, hogy álláspontjukat nyomatékosítsák, kétezeregyszázan adták be a november végére időzített felmondásukat. Végül a kormány szombaton egy maratoni, hat órás ülésen egyezett meg a LOZ-zal. Utóbbi egyébként rendre és többször kategorikusan cáfolta, hogy ők pusztán az orvosbérek rendezéséért szálltak volna harcba.

Attól tartok, hogy ezúttal a betegek veszítettek – mondta vasárnap Matovič, aki szombaton elviharzott a tárgyalásokról, miután nem akart részt venni az általa mindössze „istenverte zsarolásnak” nevezett tárgyalásokon. Hozzátette, szerinte a cseh orvosoknál tíz százalékkal magasabb fizetések miatt a többi egészségügyi dolgozó kevesebbet fog keresni Szlovákiában.

Kapcsolódó írásaink