Külföld

Nem akar rendeződni a szlovák orvosügy

Tárgyalóasztalhoz ültek kedden a pozsonyi kormány és a Szlovák Orvosszakszervezet képviselői. A téma a tömeges felmondások kérdése volt. Érdemi előrelépés nem született, az egyeztetések szerdán folytatódnak.

Nem akar rendeződni a szlovák orvosügy
Életkép egy felvidéki kórházból – a jövő jelenleg bizonytalan (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Michal Cizek

Bár tegnap még úgy tűnt, végképp megfeneklett a tárgyalás a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) és a pozsonyi kormány között, kedden mégis asztalhoz ültek a felek. Mint az Új Szóban olvasható, a megegyezés sürgős lenne, ugyanis immár csak két hét van hátra a doktorok felmondási határidejének lejártáig. Ha ugyanis november végéig nem egyezik meg a kormány a LOZ-zal, több mint kétezer-száz doktor hagyja el a szlovák kórházakat. Ez gyakorlatilag a teljes fekvőbeteg-ellátás megbénulásához fog vezetni a Felvidéken.

Peter Visolajský, az LOZ elnöke a múlt héten azt kifogásolta, hogy Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök nem veszi komolyan a kialakult helyzetet. Szerinte ezt bizonyítja, hogy a kormányfő legutóbb augusztus 19-én találkozott az érdekvédők képviselőivel.

A szakszervezeti nyomás hatására Heger a kormányhivatalba hívta Visolajskýékat, valamint Vladimír Lengvarský egészségügyi és és Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminisztert is. A megbeszélés után a miniszterelnök a Facebook-oldalán közölte, holnap ugyanebben a felállásban folytatják az egyeztetést. Hangsúlyozta azt is, bárcsak több lehetősége és forrása lenne a kormánynak. Egyben ismét arra kérte az orvosokat, vonják vissza a felmondásukat.

A kialakult helyzettel természetesen nemcsak a kormányhivatalban foglalkoztak – így folytatódott a parlament rendkívüli ülése is, amelyet az ellenzéki Smer kezdeményezett. A képviselők végül határozatban szólították fel a kormányt, hogy vessen véget a szakterületet uraló válságnak.

Kapcsolódó írásaink