Külföld

Súlyos az orvosok helyzete Szlovákiában

Eddig kétezer-egyszáz orvos adta be a felmondását Szlovákiában. A helyzet rendkívül súlyos, s ha nem sikerül javulást elérni, akkor hamarosan összeomlik az ellátás.

Súlyos az orvosok helyzete Szlovákiában
A központi kórház épülettömbje Pozsonyban (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Samuel Kubani

Személyesen tárgyalna a pozsonyi parlamentben ülő képviselőkkel a szlovákiai Orvos Szakszervezetek Szövetségének (LOZ) elnöke – írta meg szerdán a Bumm.sk. A felvidéki magyar hírportál tudósítása szerint Peter Visolajský hamarosan felszólal a parlament egészségügyi bizottságának ülésén is.

A szakember úgy éli, a kormány ignorálja az egészségügy gondjait, s a megoldások helyett kifogásokat keres. „Már több mint egy hét telt el azóta, hogy több ezer kollégám felmondott és a kabinet még mindig nem oldotta meg a problémákat” – fogalmazott. Peter Visolajský Boris Kollárral (Sme rodina), a parlament elnökével is találkozni szeretne.

Északi szomszédunknál eddig összesen kétezer-egyszáz doktor nyújtotta be a felmondását. Szakértők szerint a kialakult helyzet rendkívül súlyos, s ha nem sikerül valamiféle javulást elérni, akkor hamarosan összeomlik a Felvidék egészségügyi ellátása.

Kapcsolódó írásaink