Külföld

Lengyel EP-képviselő: Az EU-nak nincs hatásköre az amerikai ügyekben

Az Európai Unió is beleszólt az amerikai abortuszvitába, egy lengyel EP-képviselő szerint viszont az EU-nak ebben egyáltalán nincs illetékessége. Mindeközben a republikánusok a terhes nők támogatásán dolgoznak, a demokraták pedig kodifikálni akarják a nők abortuszhoz való jogát.

Lengyel EP-képviselő: Az EU-nak nincs hatásköre az amerikai ügyekben
Ryszard Legutko szerint abszurd, hogy az Európai Unió bele akar folyni az Egyesült Államok ügyeibe
Fotó: Európai Parlament

Erőteljesen fellépett az Európai Unió túlburjánzott szerepével szemben az Európai Parlament Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának lengyel képviselője, Ryszard Legutko. A lengyelországi Jog és Igazságosság kormánypárt politikusa a Breitbart News portálnak adott interjújában arról az EP-határozatról beszélt, amelyet a testület az amerikai abortuszvita és az ottani legfelsőbb bíróság döntésének kapcsán hozott meg. Ebben a határozatban az Európai Parlament kritizálta az amerikai döntést, ami Legutko szerint tökéletes példája annak a szánalmas helyzetnek, amibe az EU saját magát hozta.

A lengyel képviselő szerint nem csak maga a határozat abszurd, de az is, hogy az EU belefolyik az Egyesült Államok ügyeibe, amikor ebben egyáltalán nem illetékes. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok még csak nem is Európában van, így még inkább groteszk az, hogy az EU az amerikai legfelsőbb bíróságot kritizálja. Legutko szerint ezen a ponton fel kell tenni a kérdést, hogy miért teszi ezt mégis az Európai Unió? A választ a képviselő abban látja, hogy az EU-t a politikai baloldal dominálja, ami miatt a baloldali agenda került előtérbe. Ennek része a minél lazább abortuszszabályozás, az azonos nemű házasság és a számtalan gender. Emellett Legutko arra is rámutat, hogy a baloldal politikai és ideológiai monopóliuma teljesen figyelmen kívül hagyja a törvényt, márpedig egyik európai uniós szerződés sem indokolja a nyomást a tagállamokon az abortuszt vagy a gender szabályokat illetően.

Az Egyesült Államokban júniusban szabadultak el az indulatok, amikor a legfelsőbb bíróság eltörölte egy korábbi döntését a Roe kontra Wade precedens kapcsán. Ennek értelmében most már nincs szövetségi szintű védelem az abortuszhoz való jogot illetően, hanem mindegyik tagállam maga dönthet a szabályozásról. Több tagállamban már eddig is szigorúan korlátozták a művi terhességmegszakítást, de a bírósági döntés fényében sok helyen már tilos az abortusz. Ez súlyos társadalmi vitákhoz és erőszakos tüntetésekhez vezetett.

Miközben azonban a demokrata szavazók az abortusz minél nagyobb szabadsága mellett érvelnek, a republikánusok azon gondolkoznak, hogyan tudnák támogatni a terhes nőket abban, hogy megtartsák gyermeküket. Republikánus törvényhozók egy csoportja olyan életpárti törvénytervezettel áll elő, aminek értelmében az anyukák már a gyermek megszületése előtt is részesülhetnének támogatásban. A tervezet alapja, hogy a gyermek élete már a fogantatástól kezdődik, így a terhes anyukák is jogosultak a gyerektartásra. A törvénytervezetet a republikánus politikusok a Kongresszus mindkét házában igyekeznek előtérbe helyezni.

Ezzel egy időben a demokraták is dolgoznak új szabályozásokon, ők azonban az abortusz engedélyezését szeretnék elérni. Az Egyesült Államok Képviselőháza július 15-én elfogadta a nők egészségének védelméről szóló törvénytervezetet (Women’s Health Protection Act), aminek célja, hogy a nőknek továbbra is joguk legyen az abortuszhoz a tagállamok által hozott szigorítások nélkül. A tervezet értelmében a tagállamok nem tilthatnák be az abortuszt, ha a magzatnak még nincsenek életjelei, a nőknek pedig nem kellene megindokolniuk, hogy miért akarják elvetetni a gyereküket. A törvénytervezet most a Szenátus elé kerül, ahol szintén szavazni fognak az elfogadásáról. A szabályozás ugyanakkor már kétszer is a Szenátus elé került korábban, és mindkétszer ellene szavazott a testület, így nem valószínű, hogy most sikerrel jár.

Kapcsolódó írásaink