Külföld

Tengeren úszó abortuszklinikát építenének Amerikában

Az Egyesült Államokban több államban is teljesen betiltották az abortuszt, egy terhességmegszakítást pártoló szervezet azonban úgy játszaná ki a szabályokat, hogy tengeren úszó klinikát hozna létre.

Tengeren úszó abortuszklinikát építenének Amerikában
Számos alkalommal tüntettek az elmúlt hetekben az amerikaiak az abortusztörvény miatt az Egyesült Államokban
Fotó: AFP/Anna Moneymaker

Továbbra sem csitul az abortuszvita az Egyesült Államokban, szinte mindennap bukkannak fel radikális megszólalások és ötletek arra, hogyan lehetne mégis engedélyezni a művi terhességmegszakítást. Az abortusz olyannyira a figyelem középpontjába került, hogy férfiak és nők vegyesen állnak ki érte erőszakosan – mintha ez lenne az egyetlen megoldás a nem kívánt terhességre.

Alabamában már 2019-ben elfogadtak egy törvényt, ami csak egy esetben engedélyezte a terhesség megszakítását, ha az anyuka élete veszélyben volt. Egy állami bíró azonban akkor meghozott egy ítéletet, amelynek értelmében akkor még el lehetett vetetni a magzatot, amíg nem voltak életjelei. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának júniusi döntése után viszont, amikor is minden tagállam saját hatáskörébe került vissza az abortusz szabályozása, az alabamai tilalom ismét teljeskörűen életbe lépett, így most egyáltalán nem engedélyezett az abortusz, csakis ha az édesanya élete van veszélyben.

Erre válaszul egy San Franciscóban lévő abortuszpárti szervezet, amely a nők reproduktív jogait akarja védeni egyes államokban, előállt egy kiskapuval. A PRROWESS úgy akarja kicselezni az alabamai és az ehhez hasonló szabályokat, hogy offshore szolgáltatásokat kínálna a Mexikói-öböl nemzetközi vizein – azaz jóformán tengeren úszó abortuszklinikákat hozna létre.

A szervezet orvosa, Dr. Meg Autry, aki jelenleg San Franciscóban végez el művi terhességmegszakításokat, az élete munkájaként jellemezte az abortuszt. Jelenleg mintegy húszmillió dollárt akar gyűjteni arra, hogy megvalósítsa az úszó klinika ötletét. Elmondása szerint számít rá, hogy jogi akadályokat állítanak majd az útjába az abortuszt tiltó államok, de úgy véli, az ő erőfeszítései bizonyulnak majd jogszerűnek.

Kapcsolódó írásaink