Külföld

Forrongó indulatok az Egyesült Államokban

Mostantól minden állam szabadon döntheti el, hogy engedélyezi-e az abortuszt, az embereket erősen megosztja a kérdés

Zavargások törtek ki országszerte az Egyesült Államokban, miután a legfelsőbb bíróság eltörölte korábbi döntését az abortusz engedélyezéséről. Vannak olyan államok, ahol már szinte teljesen betiltották a terhességmegszakítást, míg máshol egészen a végsőkig engedélyezik.

Forrongó indulatok az Egyesült Államokban
Abortuszpárti tüntetők vonulnak az utcán a Texas állambeli Austinban
Fotó: AFP/Suzanne Cordeiro

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága pénteken megszavazta az évtizedek óta fennálló Roe kontra Wade precedens alapján meghozott döntések eltörlését: az abor-tusz immár nem alkotmányellenes az országban, hanem minden állam saját maga dönthet róla. A bíróság döntése megosztotta az eddig is erősen polarizált amerikai társadalmat. Míg az emberek egy része üdvözölte a döntést és a magzat életének védelmét, addig mások azonnali tüntetésre szólítottak fel.

Alig pár órával a bíróság döntése után Phoenixben több ezren tüntettek olyan feliratokkal, mint „az erőszakos szülés fasizmus”. Washington D.C.-ben a baloldali szélsőséges Jane’s Revenge nevű csoport tüntetett az utcákon, New York városában több embert is letartóztattak a zavargások közepette, Los Angelesben pedig a tüntetők a rendőrökkel csaptak össze. Az indulatok annyira elszabadultak, hogy Seattle-ben a hírek szerint egy életpárti nőt támadtak meg az abortuszpárti tüntetők.

A politikusok sem rejtették véka alá a véleményüket, Joe Biden amerikai elnök Twitter-oldalán azt írta, ez egy szomorú nap az országnak. Később arról beszélt, az amerikai nők egészsége és élete veszélybe került most. A The Blaze hírportál azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Biden most ilyen véleményen van a terhességmegszakításról, egy 2006-os interjúban még azt mondta, az abortusz mindig tragédia, és nem gondolja, hogy ez egy jog lenne. Az elnök egyébként korábban már belengette a lehetőséget, hogy ha a legfelsőbb bíróság eltörli korábbi döntését, akkor ő fog abortuszpárti rendeleteket bevezetni.

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának demokrata elnöke szerint a legfelsőbb bíróság döntése annak eredménye, hogy Donald Trump korábbi elnök tele-pakolta a bíróságot a sajátjával megegyező álláspontot képviselő bírókkal. Alexandria Ocasio-Cortez szintén demokrata politikus abortuszpárti tüntetők közé állt be, ahol azt skandálta, hogy a bíróság döntése illegitim, és arra szólította fel az embereket, vonuljanak az utcára. A Disney pedig bejelentette, hogy állja az utazás költséget azon alkalmazottainak, akik el szeretnének utazni másik államba abortuszért.

A döntést ugyanakkor sokan fogadták pozitívan, köztük Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója. DeSantis a bíróság döntése után azt mondta, azon lesznek az államban, hogy megvédjék a jelenlegi, életpárti szabályozásokat, és hogy még inkább kiterjesszék azokat. Missouri állam pedig az első lett, amelyik a legfelsőbb bíróság döntésének fényében aktiválta a szívverés törvényt, amivel véget vetettek az abortusznak az államban.

A felháborodott légkörben hamar elkezdtek hamis információk is terjedni, például az, hogy mostantól illegális az abortusz az Egyesült Államokban. Ezt azonban, sok más mítosz mellett, tételesen cáfolta a Catholic News Agency hírportál, rávilágítva arra, hogy több államban továbbra is elérhető a terhességmegszakítás. A különbség csupán az, hogy míg néhány államban az abortuszt pártoló irányba alkottak törvényeket már korábban is, addig máshol az élet védelmében a magzatot is védő szabályozásokat vezettek be. Mindeközben nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy számos amerikai államban extrém abortusztörvények vannak életben, miszerint akár a születés pillanatáig el lehet vetetni a nem kívánt gyermeket.

Franciaország megváltoztatná alkotmányát

Míg az Egyesült Államokban szigorítanak a terhesség megszakításra vonatkozó törvényeken, addig Franciaországban alkotmányos joggá tennék az abortuszt. Szombaton Aurore Bergé, az újonnan átnevezett Reneszánsz nevű kormánypárt nemzetgyűlési frakcióvezetője bejelentette, olyan törvénytervezetet nyújtanak be a parlamentnek, ami alkotmányba foglalná az abortusz tiszteletben tartását. Elisabeth Borne francia miniszterelnök kijelentette, a kormány minden erejével támogatni fogja a javaslatot.


Mindeközben Angliában és Walesben 2021-ben rekordot döntött az abortuszok száma: a kormány statisztikai adatai szerint tavaly 200 ezernél is több terhességmegszakítást végeztek el. Svédországban pedig, bár összességében csökken az abortuszok száma, emelkedik az otthon elvégzett terhességmegszakításoké, mivel a jelek szerint a svéd nők inkább ezt a módot választják a kórház helyett. Ezek az úgynevezett kétlépcsős megszakítások, amelyek a terhesség 10. hetéig lehetségesek, és ahol a második lépcső otthon történik.
(BB)

Kapcsolódó írásaink

Hadsereggel az abortuszjogért

ĀA National Review amerikai konzervatív lap szerint a Biden-kormányzat olyan egyoldalú intézkedéseket fontolgat, amelyek szövetségi szintűvé tennék az abortusztörvényt, aláásva ezzel az Egyesült Államok demokráciáját