Külföld

Kettévált az amerikai társadalom

Továbbra is erős indulatokat vált ki az abortusz szabályozásának ügye

Nem javul a helyzet az Egyesült Államokban, a tagállamokban a bíróságok egymást írják felül az abortusz szabályozásáról szóló döntésekkel. Az indulatos reak­ciók nem hagytak alább, és a felmérések is a társadalom megosztottságát mutatják.

Kettévált az amerikai társadalom
A rendőrökre is rátámadnak az abortuszpárti tüntetők
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Tayfun Cosk

Bár lassan már hetek teltek el azóta, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte a Roe kontra Wade precedensben meghozott ítéletét, és így a tagállamok hatáskörébe helyezte az abortusz szabályozását, az amerikai társadalom továbbra is erősen megosztott a kérdésben, és az indulatok nem csitulnak. A heves reakciókat és szélsőséges kijelentéseket elnézve az embert azt hihetné, hogy a tengerentúlon csak a terhességmegszakítást ismerik mint védekezési eszközt, pedig a valóság ettől természetesen nagyban eltér.

Hogy az amerikai embereket mennyire megosztja a bírósági döntés, azt jól mutatják a friss közvélemény-kutatások is. A Rasmussen Reports felmérése szerint az amerikai szavazók fele ért egyet a bíróság ítéletével, közülük pedig 38 százalék mondta azt, hogy erősen egyetért vele. Az emberek 45 százaléka azonban nem ért egyet az abortuszról szóló döntéssel, és közülük is szintén 38 százalék azok aránya, akik erőteljesen nem értenek egyet azzal, hogy mostantól tagállami hatáskörbe tartozik az abortusz szabályozása.

A Monmouth Egyetem is készített egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy az amerikaiak 44 százaléka szerint a tagállamoknak kellene dönteniük a terhességmegszakításról, és további hét százalék azok aránya, akik támogatnák az országos tilalmat. Az amerikai helyzet zavarodottságát azonban jól mintázza, hogy ugyanezen válaszadók közül hatvan százalék nem ért egyet a legfelsőbb bírósági döntéssel.

A YouGov is elvégzett a CBS News csatornával együtt egy kutatást az amerikai állampolgárok körében. Az embereket arról kérdezték, hogy melyek azok az ügyek, amelyeket előtérbe kellene helyezni az országukban. Mint kiderült, az amerikaiakat legfőképpen az infláció és a gazdaság helyzete érdekli, valamint a bűnözés, a fegyverszabályozás és a bevándorlás. Érdekes módon az abortusz esetében a válaszadók csupán 42 százaléka azonosította azt magas prioritású ügynek, ami a hatodik helynek számított a kategóriában. Az eggyel alábbi kategóriában, ami a közepes prioritást vizsgálta, szintén számos más ügy megelőzte az abortuszt, mint például az orosz–ukrán háború vagy a koronavírus.

Mindeközben a Breitbart amerikai hírportál arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fehér Ház a bírósági döntésre egy abortuszt segítő weboldal reklámozásával válaszolt, amit eredetileg az egészségügyi minisztérium osztott meg. Az AbortionFinder.org nevű oldalt azért hozták létre, hogy információval és jogi segítséggel is támogassák a terhességmegszakítást akaró nőket. Azt azonban kiemelte a portál, a weboldal megszólítja a 15 éves vagy annál fiatalabb lányokat is, akiknek szülői beleegyezés kell az abortuszhoz. Velük kapcsolatban az olvasható az oldalon, hogy abban is tudnak segítséget kapni, hogyan lehet elkerülni a szülők vagy gondviselők bevonását a procedúrába.

Az elszabadult amerikai indulatokra nagyon jó példa az is, hogy egy valószínűsíthető kibertámadás miatt elérhetetlenné vált egy időre az életpárti National Right to Life nevű szervezet oldala. Texasban pedig a tagállami legfelsőbb bíróság eltörölte egy houstoni bíróság döntését, amelyet az épp a Roe kontra Wade precedens megsemmisítése miatt vezetett be. A korábbi rendelet arra vonatkozott, hogy a hatodik hétig engedik az abortuszt, ezt azonban most ideiglenesen megdöntötte a legfelsőbb bíróság, így egyáltalán nem engedélyezik a terhesség megszakítását. A kialakult helyzet bonyolultsága tökéletesen leképezi az Egyesült Államokban uralkodó fejetlenséget és zavarodottságot.

Ezzel szemben egy texasi biztosítási cég éppen azt akarja támogatni, hogy az alkalmazottai megtartsák a gyermeküket. Ennek érdekében a Buffer Insurance hajlandó fizetni a dolgozók kórházi költségeit, a szülési és apasági szabadságot, valamint akár az örökbefogadás költségeit is.

Kapcsolódó írásaink