Külföld

Történelmi amerikai ítélet az abortuszjogról

Döntött a legfelsőbb bíróság

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága ítéletet hozott pénteken, megsemmisítve a Roe kontra Wade ítéletként ismert precedenst, amely szövetségi szinten legalizálta az abortuszt.

A mostani ügyben arról kellett döntenie a bíróságnak, hogy alkotmányellenes-e a magzat életképessége előtti terhességmegszakításra vonatkozó minden tiltás. A bírói testület az ítéletében kimondta, az alkotmány nem biztosít jogot az abortuszra. Eszerint mostantól maguk az államok dönthetnek arról, hogyan szabályozzák az abortusz végrehajthatóságának kérdését.

Több liberális vezetésű állam máris bejelentette, hogy az abortuszhoz való hozzáférés szempontjából menedékállammá válna, többek között Kalifornia, New York állam is. Más – konzervatív vezetésű – államok, mint például Texas, Mississippi, Oklahoma és mások, már korábban olyan törvényeket hoztak, amelyek drasztikusan korlátozzák az abortuszt. Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságának adatai szerint 2019-ben mintegy 630 ezer abortusz hajtottak végre az országban.

Kapcsolódó írásaink