Külföld

Irak, Szíria, Törökország és Irán konfliktusa a víz körül

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében a Tigris és az Eufrátesz folyók vízgyűjtő területét, Törökország, Szíria, Irak (és kisebb részben Irán) vízkonfliktusát vizsgálja.

Irak, Szíria, Törökország és Irán konfliktusa a víz körül
Az elhúzódó (polgár)háborúkból éppen csak kilábaló Szíria és Irak esetében a vízhiány okozta kihívások különösen nagyok
Fotó: MH

Az egy főre eső elérhető vízmennyiség az említett államokban – a világ számos más országához hasonlóan – folyamatosan csökken, ami az államok közötti és az államokon belüli feszültségek kiéleződésével egyaránt fenyeget. Az elhúzódó (polgár)háborúkból éppen csak kilábaló Szíria és Irak esetében a vízhiány okozta kihívások különösen nagyok - mutat rá az elemzés.

A tanulmány szerzői kiemelik: a szárazság már a szíriai polgárháború 2011-es kitörésében is meghatározó szerepet játszott. A harcok során ráadásul a szemben álló felek nem haboztak saját érdekeik mentén „fegyverként” használni a vizet.

Az összecsapásokban megrongálódott vízügyi infrastruktúrát a mai napig csak részben sikerült helyreállítani. A megfelelő mennyiségű és minőségű víz nem „csupán” ivóvízként létszükséglet, hanem a közegészségügy, az élelmiszer-előállítás és az energiatermelés alapja is.

A két országban a vízhiány már ma is milliókat érint, ami – más tényezők mellett – közvetlenül és közvetve (a vízhiánnyal összefüggésben kirobbanó fegyveres konfliktusokon keresztül) is szerepet játszhat a migrációval kapcsolatos döntések meghozásában.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó írásaink

Nyugat-Európa kapui zárulnak

ĀEgyre inkább felismerik a választott európai politikusok a bevándorlás korlátozására irányuló társadalmi igényt, és ez már nem is feltétlenül oldal-, vagy ideológiafüggő – fejtette ki Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet kutatója a Faktumban