Külföld

A bevándorláspártiak diktálnak Brüsszelben

Megvizsgálta a Migrációkutató Intézet az Európai Parlament (EP) migrációval összefüggő jelentéseit annak apropójából, hogy a testület kilencedik ciklusának félidejéhez ér a jövő év elején. 

A bevándorláspártiak diktálnak Brüsszelben
Brüsszel
Fotó: AFP/Dursun Aydemir/Anadolu Age

Di Vora Matteo és Vargha Márk elemzése szerint az elmúlt évtizedekben számtalan éles vita folyt az EP-ben az elsöprő többséget képviselő, a bevándorlást kis kockázatúnak vagy épp kívánatosnak tartó többség és azt nagy kockázatúnak, sőt veszélyesnek tartó kisebbség között. Ugyanez jellemezte a mostani ciklus első felét is, az intézet által vizsgált dokumentumokat – nyolc jelentést, valamint egy, rendes jogalkotási eljárásban kialakított olvasatos álláspontot – a többségi álláspont hatja át.

A legfontosabb vita és szavazás a ciklus második felére marad, ugyanis az EP jövőre dönt az Európai Bizottság által tavaly előterjesztett, az elfogadása után minden tagállamra kötelező érvényű paktumról. A szerzők szerint ez várhatóan az áprilisi francia elnökválasztás után kezdődhet el.

Az elemzésből kiderül, hogy a bevándorlás témájában a szakbizottságok legtöbbször szociáldemokrata, zöld vagy liberális előadót jelölnek ki a jelentések összeállítására. A migrációkritikus, jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), valamint az Identitás és Demokrácia (ID) frakciókból egyáltalán nem került ki jelentéstevő képviselő.

„A jelentéstevők és még inkább a többség által képviselt ideológia miatt a migráció egyik jelentésben sem jelenik meg negatív jelenségként, amely ellen küzdeni szükséges” – mutattak rá a szerzők. A vizsgált szövegekben – mint írták – előtérbe helyeződnek a humanitárius szempontok, bár kétségtelenül megjelenik a kibocsátó régiók megsegítésének kötelessége és az embercsempészet elleni küzdelem szükségessége is.

Az elemzés szerint az egyes bizottságokban az ideológiai törésvonal a szavazási eredményeknél jól kivehető: az ECR és még inkább az ID képviselői legtöbbször az ellenzők vagy a tartózkodók – kisebbségi – táborát alkotják, a szövegeket a többi, balliberális frakció képviselői fogadják el.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink

Elszigetelődés fenyegeti Németországot

ĀA visegrádi államok politikailag és gazdaságilag is egyre erősebbé válnak, Emmanuel Macron francia elnöknek pedig érdeke, hogy a V4-ekkel dolgozzon Európa megerősítésén