Külföld

Moszkvában aligha fordul a kocka

A sikeres járványkezelés, a külföldi beavatkozás, valamint a szociális kérdések álltaka kormányzó Egységes Oroszország párt kampányának középpontjában

Különösebb aggodalmak nélkül várhatja a parlamenti választásokat Vlagyimir Putyin orosz elnök, noha a kormánypárt népszerűsége visszaesett az elmúlt időszakban. A járványhelyzet miatt három napig lehet szavazni.

Moszkvában aligha fordul a kocka
Erős páros: Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu
Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

Regionális és parlamenti választásokat tartanak a hétvégén Oroszországban. A voksolás fő napja vasárnap, de a járványhelyzetre való tekintettel mától kezdve három napig lehet az urnákhoz járulni.

A következő napokban öt évre megválasztják a kétkamarás Szövetségi Gyűlés alsóházának, az Állami Duma 450 képviselőjét.

Egy idei törvénymódosítás szerint szélsőséges vagy terrorista szervezet alapítói, vezető testületének tagjai vagy vezetői a tevékenységük betiltásától öt évig nem választhatók az Állami Duma képviselőjévé. Ez három, a jelenleg börtönbüntetését töltő ellenzéki politikushoz, Alekszej Navalnijhoz köthető szervezetet érint.

Az idei kampány egyik fő témáját a szociális kérdések jelentették – nyilatkozta lapunknak Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója. „Az ezen a téren egyre növekvő elégedetlenséget a kormányzat is idejekorán megérezte, a tavaly év elején bejelentett alkotmánymódosításban is helyet kapott az állam társadalmi szerepvállalásának megerősítése” – idézte fel.

A szakértő hozzátette, mivel a koronavírus-járvány ezen a téren is új kihívásokat hozott, a téma a Vlagyimir Putyin elnök által bejelentett kormányzati intézkedések mellett is máig aktuális maradt. „A másik fő téma a külföldi beavatkozás kérdése volt, amely főképp a Navalnij-mozgalom külföldi támogatottságának egyre szembetűnőbb volta és egyes nyugati vezetők Oroszország elleni kirohanásai révén kerülhetett a figyelem középpontjába” – jegyezte meg.

A kutató szerint a kormányzó Egységes Oroszország párt üzenete a jelöltlistájuk élén szereplő öt jelölt személyéből is kiolvasható: Szergej Sojgu hadügyminiszter és Szergej Lavrov külügyminiszter, mint a kormány legnépszerűbb tagjai mondhatni az ország szuverenitásának és nemzetközi pozícióinak megőrzését szimbolizálják, Gyenyisz Procenko orvos a koronavírus elleni védekezés sikerére hivatott emlékeztetni, míg Jelena Smeljova civil vezető és Anna Kuznyecova gyermekvédelmi ombudsman a gyerekek érdekében tett lépések hangsúlyozása miatt kerülhetett ilyen előkelő helyre.

Az utóbbi időben bezuhant népszerűségű kormánypárt fő kihívójának szerepére leginkább talán az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) pályázhat, amelynek soraiban számos fiatal, népszerű és radikális hangokat megütő politikus tűnt fel az elmúlt években, akik a kormányzaton kívül a Kremlhez lojális pártvezetésnek is fejtörést okoznak – fejtette ki lapunknak Kosztur András.

A kommunistákon kívül a két hagyományos parlamenti párt, a nacionalista Oroszország Liberális Demokrata Pártja (LDPR) és a szocdem Igazságos Oroszország – Az Igazságért (SZRZP) van bejutó helyen, de a parlamenti küszöb körül mozog a szintén rendszerhez lojális Új Emberek (NL) pártja.

A friss felmérések szerint az Egységes Oroszország 26–30, a KPRF 14–22, az LDPR 7–11, az SZRZP 5–7, az NL pedig 3–6 százalékra számíthat.

Kapcsolódó írásaink