Külföld

Kész találkozni az ukrán elnökkel Vlagyimir Putyin

Moszkva nem tárgyalna a Krímről

Többször megerősítette Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy kész találkozni Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, a tárgyalásoknak viszont nem lehet témája a Krím hovatartozása – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 televízióban vasárnap sugárzott nyilatkozatában.

„Számunkra a Krím témája már nem létezik. És ahogy az ukrán elnöki hivatalban mondják nekünk, Zelenszkij a Krímről akar tárgyalni. De a Krímről milyen szempontból? Nyilvánvalóan nem abból a szempontból, hogy ez az Oroszországi Föderáció egyik régiója. És ebben az értelemben nem szerepelhet a tárgyaláson napirendi pontként” – fogalmazott a szóvivő. Putyin pénteken egyébként kijelentette, arra számít, hogy Oroszország és Ukrajna kapcsolatai előbb-utóbb helyreállnak.

Peszkov a tévényilatkozatában egyetértett azzal a felvetéssel, hogy Zelenszkij és Joe Biden amerikai elnök washingtoni találkozója beleillett abba a projektbe, amelynek célja, hogy Ukrajnát „ellen-Oroszországgá” alakítsák át. Képtelenségnek nevezte Zelenszkij állítását, miszerint az Északi Áramlat–2 fenyegetést jelent Európa biztonságára.

Kapcsolódó írásaink