Krónika

Történelmi joghurt

Egyedi kovászkultúrával

A Rosszijszkaja Gazeta jelentése szerint a Valaam kolostor farmja kísérleti joghurtot állított elő, amelyet egy egyedi kovászkultúrával – egy Lactobacillus törzskel – készítettek, amelyet a Ladoga-tó fenekén több mint 80 évig feküdt tejből izoláltak.

Történelmi joghurt
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Photononstop/Stphanie Baron

A tejet a finn Walamon luostari nevű hajó fedélzetén találták, amely 1940-ben elsüllyedt. Búvárok fedezték fel és emelték ki a tó fenekéről. A sötétség, az alacsony hőmérséklet, az oxigénhiány és a magas zsírtartalom (5%) miatt a termék meglepően jól konzerválódott.

Az egyik palackot tudósoknak adták át. A kutatások kimutatták, hogy a tejből izolált mikroorganizmusok számos hasznos tulajdonsággal rendelkeznek: természetes biotartósítószerként használhatók, és potenciálisan alkalmazhatók az állatgyógyászatban is - tehenek tőgygyulladásának kezelésére. Ezenkívül feltételezik, hogy ezek a baktériumok képesek csökkenteni a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát.

Kapcsolódó írásaink