Krónika

Szuperélelmiszer vagy veszélyes a ribizli?

Igazság az előnyeikről

A ribizli nagyon gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban, pektinekben és szerves savakban, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító és vízhajtó tulajdonságairól ismert. Azonban, mint minden más hatékony természetes gyógymódnak, a ribizlinek is vannak „árny oldalai” és ellenjavallatai.

Szuperélelmiszer vagy veszélyes a ribizli?
A ribizli ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag gyümölcs
Fotó: AFP/Biosphoto/Biosgarden/Jean-Michel Groult

Erős antioxidáns védelem

A bogyós gyümölcs magas koncentrációban tartalmaz C-vitamint (még többet, mint egy citromban!), antocianinokat és más polifenolokat. Ezek a vegyületek küzdenek a szabad gyökök ellen, védik a sejteket a károsodástól, lassítják az öregedési folyamatot és csökkentik a krónikus betegségek, köztük a rák kialakulásának kockázatát.

Az immunitás erősítése

A C-vitaminnak köszönhetően a ribizli aktívan támogatja az immunrendszert, segítve a szervezetet a fertőzések és vírusok leküzdésében. Ez különösen fontos a hideg évszakban - írta meg az RBC-Ukrajna.

Szív- és érrendszeri egészség

A ribizliben található kálium segít normalizálni a vérnyomást. A pektinek segítenek csökkenteni a „rossz” koleszterinszintet, az antioxidánsok pedig védik az ereket a károsodástól, csökkentve az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az emésztés javítása

A ribizli magas rost- és pektintartalma segít normalizálni a bélműködést, megelőzi a székrekedést, serkenti a hasznos mikroflóra növekedését, és segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből.

Vízhajtó és ödémaellenes hatás

Kálium- és víztartalma miatt a ribizli enyhe vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek eltávolítani a felesleges folyadékot a szervezetből, csökkentik a duzzanatot és elősegítik a veseműködést.

A látás javítása

Bár kevesebbet, mint az áfonya, de a ribizli olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek támogathatják a szem egészségét.

Vasforrás

A ribizli vasat tartalmaz, ami fontos a vérszegénység megelőzésében, különösen a vegetáriánus étrendet követők számára.

Kinek semmiképp sem szabad ribizlit ennie?

Minden előnye ellenére a ribizli egyedi kémiai összetétele miatt bizonyos embercsoportok számára veszélyes lehet. Fontos ismerni ezeket az ellenjavallatokat, hogy ne károsítsa az egészségét.

Akut gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedők

A ribizli jelentős mennyiségű szerves savat (citromsav, almasav) és sok rostot tartalmaz. Ezek az összetevők, bár hasznosak az egészséges emésztéshez, komoly problémát jelenthetnek a súlyosbodások során:

Magas savasságú gasztritisz, gyomor- és nyombélfekély

A ribizliben található savak súlyosan irritálhatják a gyulladt vagy fekélyes nyálkahártyákat, súlyos fájdalmat, gyomorégést, hányingert és akár vérzést is okozhatnak. A betegség súlyosbodása során a ribizlit teljesen kerülni kell.

Akut enteritis és colitis

A magas rosttartalom fokozhatja a gyulladásos folyamatokat a belekben, puffadást, súlyos fájdalmat és hasmenést okozhat, jelentősen rontva a beteg állapotát.

Hasnyálmirigy-gyulladás (akut)

A hasnyálmirigy-gyulladás súlyosbodása során a savanyú bogyók fogyasztása serkentheti a hasnyálmirigy-enzimek termelését, ami fokozza a gyulladást és a fájdalmat.

Irritábilis bél szindróma (IBS) hasmenéssel

A szerves savak és a rostok súlyosbíthatják a tüneteket, fokozhatják a hasmenést és a kellemetlen érzést.

Hemofíliában és csökkent véralvadási képességben szenvedők

A ribizli jelentős mennyiségű kumarint tartalmaz - olyan anyagokat, amelyek a vér hígítására és a véralvadás csökkentésére képesek.

Vérzékenység

A hemofíliában (veleszületett véralvadási rendellenességben) szenvedők számára a ribizli fogyasztása kifejezetten veszélyes lehet, mivel növelheti a belső és külső vérzés kockázatát.

Antikoagulánsok szedése

Ha vérhígító gyógyszereket szed (például warfarint, aszpirint vagy más véralvadásgátlókat), nagyon óvatosnak kell lennie a ribizlivel, vagy teljesen kerülnie kell azokat. A kumarinok fokozhatják ezeknek a gyógyszereknek a hatását, ami kontrollálhatatlan vérzéshez vagy véraláfutásokhoz vezethet. Feltétlenül konzultáljon orvosával az ajánlott adagolásról vagy a ribizli teljes elkerüléséről.

Allergiában vagy egyéni intoleranciában szenvedők

Mint minden más termék, a ribizli is allergiás reakciókat válthat ki. Bár nem gyakori allergén, ilyen esetek előfordulnak.

Enyhéktől (bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés) súlyosakig (Quincke ödéma, légzési nehézség, anafilaxiás sokk) terjedhetnek.

Egy év alatti gyermekek

A kisgyermekek, különösen az egy év alattiak, éretlen emésztőrendszerrel rendelkeznek, és fokozottan ki vannak téve az új ételekkel szembeni allergiás reakciók kockázatának. A ribizli étrendbe való bevezetését gyermekorvossal kell megbeszélni, minimális adagokkal kezdve, és csak 1 év után.

Vese- vagy epehólyag-kövekkel küzdők (óvatosan)

A ribizli vízhajtó és mérsékelt cholereticus hatású, ami bizonyos körülmények között nemkívánatos lehet.

Epekövesség és urolithiasis

Ha nagy kövek vannak a vesékben vagy az epehólyagban, a folyadék vagy az epe kiáramlásának serkentése a kövek mozgását válthatja ki, ami kólika rohamot vagy a csatornák elzáródását okozhatja. Az ilyen emberek csak orvoshoz fordulva használhatnak ribizlit.

Kapcsolódó írásaink