Krónika
Hogyan akadályozhatjuk meg, hogy a paradicsom penészesedjen a hűtőszekrényben?
Célszerű kerülni a paradicsom zacskós tárolását

Ha napokig a hűtőszekrényben hagyja a paradicsomot, az megtelik gombával és penésszel, ami arra kényszerít minket, hogy kidobjuk. Fontos tudni, hogy még ha le is vágja a penészes részt, a penész gyökerei tovább terjednek a paradicsom többi részében, így nagyon veszélyes elfogyasztani.
A paradicsomokat a hűtőszekrény fiókjában kell tárolni, mindig a szárral lefelé, egymástól elkülönítve. Az érett paradicsomokat a hűtőszekrényben érdemes tárolni, míg a zöld paradicsomok szobahőmérsékleten is beérnek.
Célszerű kerülni a paradicsom zacskós tárolását, mivel ezek páratartalmat termelhetnek és felgyorsíthatják a romlásukat. Egy másik lehetőség, ami sosem téved, a szárított paradicsom tárolása.
A paradicsom szárítása vagy dehidratálása egy hagyományos technika, amely lehetővé teszi hónapokig történő eltárolását, és még alacsony terméshozamú időszakokban is elérhetővé teszi azokat.
A folyamat lassú, de így sokkal tovább megőrizheti a paradicsom ízét. A szárított paradicsomot olajban vagy sötét helyen tárolhatja, ahol akár egy évig is eláll.
Az első lépés, hogy előmelegíti a sütőt 130°C-ra vagy 110°C-ra (légkeveréses sütő esetén). Ezután vágja félbe vízszintesen a paradicsomokat, és rendezze el őket a vágott felükkel felfelé egy vagy két sütőlapon, átfedés nélkül. Sózza és borsozza meg. Süsse a paradicsomokat körülbelül 4 órán át, vagy amíg össze nem fonnyadnak - írta meg az SFP Versilia.