Életmód

Ezért ne igyunk kávét étkezés közben

Károsabb, mint gondolnánk

A táplálkozási szakértő szerint a kávé csökkenti a szervezet vasfelszívó képességét, különösen, ha növényi eredetű táplálékokat fogyasztunk.

Ezért ne igyunk kávét étkezés közben
Lehetőség szerint ne étkezés közben kávézzunk
Fotó: AFP/PhotoAlto/AltoPress/Ezequiel Sambresqui

A szakértő tisztázta, hogy a vas olyan élelmiszerekben található, mint a vörös hús, a máj, a hal, a tofu, a hüvelyesek, a diófélék, a spenót, a magvak és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Ugyanakkor az állati eredetű vas könnyebben felszívódik, és kevésbé érzékeny a kávé hatására. A „növényi” vasat azonban C-vitaminban gazdag élelmiszerekkel kell kombinálni, amelyek éppen ellenkezőleg, elősegítik a felszívódását.

A kávé önmagában természetesen nem tekinthető káros italnak. A reggeli kávé pozitív hatással van az erekre, a koffein pedig a gyomor működését is serkenti, javítva az emésztést – írja a gismeteo.ru.

Ezért a kávéfogyasztás körültekintő megközelítése az egészséges táplálkozás fontos része. A legjobb, ha étkezések között fogyasztjuk, különösen, ha az étlap túlnyomórészt növényi vasforrásokat tartalmaz.

Kapcsolódó írásaink