Krónika

Gyulladáscsökkentő, véd a rák ellen, és a koleszterinszintet is rendben tartja

Egyen hetente legalább ötször körtét

Az egyik legközkedveltebb gyümölcs a körte. Ráadásul nemcsak finom, de egészséges is.

Gyulladáscsökkentő, véd a rák ellen, és a koleszterinszintet is rendben tartja
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

A körte tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és tápanyagokkal, amelyekre szervezetünknek szüksége van. A körte gazdag C-vitamin-, K-vitamin-, kálium- és rézforrás. Emellett a körtegyümölcs jót tesz az egészségünknek, jótékonyan hat a veséinkre, a bélrendszerünkre és a szívünkre. Ezek mellett még rengeteg más előnye is van a körtének, és még a cukorbetegség kockázatát is csökkenti.

A körte gyulladáscsökkentő tulajdonságokat tartalmaz, segít a fogyásban, és növeli az energiaszintet.

A körte az isteni táplálékot, a bőséget és a hosszú életet szimbolizálja, és az emberiség által fogyasztott egyik legrégebbi gyümölcs. Homérosz görög költő az Odüsszeiában a körtét „az istenek ajándékaként” írja le édes, lédús íze miatt. Bár a körte Dél-Európából származik, világszerte kapható.

A körte több mint 100 változata terem világszerte, de egy dolog közös bennük. Minden fajta hihetetlenül tápláló, és többé-kevésbé ugyanazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza.

Minden egyes körte kis mennyiségű A-vitaminnal, folsavval és niacinnal is ellátja Önt. Az A-vitamin elősegíti a sebgyógyulást, és jót tesz a bőrnek. Ugyanakkor a folsav és a niacin elengedhetetlen a sejtműködéshez és az energiatermeléshez.

A körte gyümölcsét hámozatlanul kell fogyasztani, mert a héja gazdag polifenolforrás. A polifenol antioxidánsok megvédenek a szabad gyökök okozta károsodástól és az oxidatív stressztől.

A körtefélék fogyasztása rendkívül jót tesz a vesék egészségének. A körte alacsony nátriumtartalmú, így étrendjébe beépítve megelőzheti a vesebetegségeket. A vesebetegségben szenvedő emberek elveszítik a nátrium és a víz egyensúlyának képességét a szervezetükben. Ezért az alacsony nátriumtartalmú étrend elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzze a dialízist.

Gazdag forrása az oldható és oldhatatlan rostoknak, amelyek kritikusak az emésztőrendszer egészsége szempontjából. Minden egyes körte körülbelül hat gramm rostot tartalmaz, ami a napi rostszükséglet 22 százaléka. Ezek a rostok úgy működnek, hogy feldúsítják és lágyítják a székletet, és táplálják a bélrendszer egészséges baktériumait.

A körte színét a benne található növényi vegyületek adják. Ezek a vegyületek szintén jótékony hatással vannak. A piros körte pedig antociánokat tartalmaz. Ezek a vegyületek arról ismertek, hogy javítják az egészséget, és erősítik az ereket. Az Indiában leggyakrabban használt körte zöld és gazdag luteinben és zeaxantinban, amelyek nélkülözhetetlenek a szem egészségéhez. Ezek a vegyületek összegyűlnek a retinában, hogy megelőzzék a vakságot és más szembetegségeket. Lassítják a látás romlásának folyamatát is.

Mivel a körte flavonoid antioxidánsokat tartalmaz, segít leküzdeni a gyulladást, és a betegségek elhárításával javítja az immunitást. A magas flavonoidbevitel bizonyítottan megvédi az embereket a szívbetegségektől és a cukorbetegségtől gyulladáscsökkentő tulajdonságaiknak köszönhetően. Az antioxidánsok mellett az olyan ásványi anyagok és vitaminok, mint a kálium, a réz, a C-vitamin és a K-vitamin is segítenek a gyulladás elleni küzdelemben.

A körtében található vegyületek bizonyítottan rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A gyümölcsökben, különösen a körtében gazdag étrend véd a gyomor-, tüdő- és hólyagrákkal szemben. Emellett a körte gazdag flavonoid antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a mell- és petefészekrák elleni védekezésben, így a körte az étrend szükséges kiegészítője.

Fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség, elsősorban a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Heti öt vagy több körte elfogyasztása nagymértékben csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét az antocián-tartalomnak köszönhetően. Emellett a rosttartalom lassítja az emésztést, így a szervezetnek több időbe telik az étel lebontása és a szénhidrátok felszívódása. Ez a rosttartalom szabályozza a vércukorszintet, és a körte héja gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is segít.

A körtefélék fogyasztása csökkentheti az LDL (rossz koleszterin) szintjét és növelheti a HDL (jó koleszterin) szintjét. Emellett a körte héja egy kvercetin nevű antioxidánst is tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatású, és a vérnyomás, valamint a koleszterinszint szabályozásával segít megelőzni a szívbetegségeket. A körte rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti a stroke kockázatát is.

Alacsony kalóriatartalmú, magas a víz- és rosttartalma. Ezért a körte fogyasztása teltségérzetet okozhat, így tökéletes fogyókúrás étel.

A körte tökéletes a bőr egészségének megőrzéséhez. A körte A-vitaminforrás, amely elősegíti a megfelelő kollagénszintet és a sejtek cseréjét, valamint öregedésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. A körtefélék C-vitamint is tartalmaznak, amely megvédi a bőrt a szabad gyökök okozta károsodástól, és ragyogóvá, fiatalossá teszi azt.

A körte alacsony savtartalmú gyümölcs, ami azt jelenti, hogy természetes savtartalma miatt jelentősen segít a savas refluxon.

Kapcsolódó írásaink