Krónika

Ez a gyümölcs jelentősen csökkenti a vércukorszintet

Fogyassza mindennap!

Magas vércukorszint, prediabétesz vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén az orvosok egy mindenki számára elérhető gyümölcs fogyasztását javasolják – számol be a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva.

Ez a gyümölcs jelentősen csökkenti a vércukorszintet
Napi egy alma, a 2-es típusú cukorbetegséget karbantartja (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A 2-es típusú cukorbetegség problémájának kutatói megállapították, hogy a híres „napi egy alma” segíthet a cukorszint szabályozásában.

Konkrétan erre utal az International Journal of Pharma and Bio Sciences című szaklapban megjelent tanulmány.

A kutatók az alma lehetséges hatását vizsgálták az éhgyomrú vércukorszintre 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél. Kiderült, hogy az alma jelentősen csökkentheti a cukorszintet.

A vizsgálatban 98 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg vett részt, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport résztvevői reggelente almát fogyasztottak, míg a másik csoport tagjai nem. Ezzel egyidejűleg folyamatosan figyelték a cukorszintet. Amikor négy héttel később kontrollmérést végeztek, kiderült, hogy az almát fogyasztó csoportnak alacsonyabb volt a cukorszintje.

Hogyan működik az alma?

Ez a hatás valószínűleg annak köszönhető, hogy az almának alacsony a GI-értéke (glikémiás index).

A GI a szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek minősítési rendszere. Azt mutatja, hogy az egyes élelmiszerek milyen gyorsan befolyásolják a vércukorszintet (glükóz), ha az adott élelmiszert önmagában fogyasztják.

Az alacsony vagy közepes GI-vel rendelkező élelmiszerek lassabban bomlanak le, és idővel fokozatos vércukorszint-emelkedést okoznak.

Az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek közé tartoznak: hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek (pl. zabpehely), gyümölcsök, zöldségek stb.

A cukorbetegség tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség olyan krónikus állapot, amelyben a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy az általa termelt inzulin nem szívódik fel a sejtekben.

A tünetek közé tartoznak:
• gyakori vizelés, különösen éjszaka;
• állandó szomjúságérzet;
• nagyfokú fáradtságérzet;
• ok nélküli fogyás;
• viszketés a nemi szervek körül vagy a szájpenész ismételt előfordulása;
• a vágások vagy sebek hosszabb ideig gyógyulnak;
• homályos látás.

Kapcsolódó írásaink