Krónika
Naponta egy csésze ebből a bogyós gyümölcsből csökkenti a vérnyomást és az artériás merevséget
Csökkentheti a nőknél a menopauza következtében gyakran fellépő negatív kardiovaszkuláris hatásokat

Az áfonya késlelteti a magas vérnyomás előrehaladását. Sarah Johnson tudós azt állítja, hogy az áfonya hozzáadása az ételekhez csökkentheti a nőknél a menopauza következtében gyakran fellépő negatív kardiovaszkuláris hatásokat.
Egy vizsgálatot végeztek 48 nő bevonásával, akiknek egy csésze friss áfonyát adtak az étrendjükhöz. A vizsgálat kezdetén megmérték a résztvevők vérnyomását és az artériáik merevségét.
A nyolchetes vizsgálat végén azoknál a résztvevőknél, akik rendszeresen kaptak áfonyát a napi étrendjükhöz, 7 mmHg (5,1 százalék) szisztolés vérnyomáscsökkenés volt tapasztalható. A kutatók 5 mmHg (6,4 százalék) csökkenést regisztráltak a diasztolés vérnyomásban is. Az áfonyát kapó résztvevőknek átlagosan 6,5 százalékkal kevesebb volt az artériás merevségük.