Egészség

Kardiológus elárulja, mit kell tenni a magas vérnyomás elkerülése érdekében időskorban

Az orvos szerint nem szabad megelőző intézkedésként szedni a vérnyomáscsökkentőket

Sokan a 140/90-et tartják „egészséges” vérnyomásértékként, de ilyen mutató nem létezik – mondta Murad Kurbanmagomedov, a Vidnovo Klinikai Kórház kardiológusa. Az orvos megjegyezte, hogy szigorú keretek határozzák meg a magas vérnyomás értékeit – írta meg a Life.ru.

Kardiológus elárulja, mit kell tenni a magas vérnyomás elkerülése érdekében időskorban
Az egészségtelen szokások hozzájárulhatnak a magas vérnyomás kialakulásához (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Phanie/Garo

„Minél korábban el kell kezdeni a megelőzést, különösen, ha a rokonai ebben a betegségben szenvednek. A dohányzás és az alkohol, a túlsúly és a hipodinámia, a magas stresszszint, a magas koleszterinszint és a helytelen táplálkozás, a megnövekedett vércukorszint provokáló tényezők” – magyarázta az orvos a Regions online kiadásának.

Az orvos szerint nem szabad megelőző intézkedésként szedni a vérnyomás csökkentőket, ezeket a már meglévő kórképekkel rendelkező emberek számára tervezték. Mindazonáltal vannak olyan szabályok, amelyek segíthetnek elkerülni a magas vérnyomást.

„Vezessük be a megfelelő fizikai aktivitást a napi rutinunkba, vegyünk egy lépésszámlálóval ellátott karórát, és sétáljunk naponta legalább tízezer lépést. Fontos a kiegyensúlyozott étrend betartása – használjon kevesebb sót, állati zsírokat, gyors szénhidrátokat, vegye be az étrendbe a kálium- és magnéziumtartalmú termékeket” – ajánlotta a kardiológus.
A szakértő azt is tanácsolta, hogy hagyjuk abba a dohányzást, csökkentsük az alkoholfogyasztást, kerüljük a stresszt, és találjunk módot a nehéz munkanapok utáni kikapcsolódásra.

Kapcsolódó írásaink