Krónika

Egy új antibiotikum látott napvilágot, amely megöli még a szuperbaktériumot is

A gyógyszert jelenleg humán kísérletekben tesztelik

A tudósok egy teljesen új típusú antibiotikumot hoztak létre, amely a halálos gyógyszerrezisztens szuperbaktériumokat kezelheti – írta meg a life.hu.

Egy új antibiotikum látott napvilágot, amely megöli még a szuperbaktériumot is
Az antibiotikum-rezisztens (AMR) kórokozó illusztrációja
Fotó: Science Photo Library via AFP/NOBEASTSOFIERCE/DDJ

A Zoszurabalpin legyőzte a Carbapenem-rezisztens Acinetobacter baumannii (CRAB) törzseit, egy halálos baktériumot, amely ellenáll a legtöbb más típusú gyógyszernek.

A szakértők izgalmasnak nevezték a felfedezést, és azt mondták, hogy az határozott reményt nyújt más nehezen kezelhető fertőzések számára.

A gyógyszert jelenleg humán kísérletekben tesztelik.

Az antibiotikum-rezisztens (AMR) szuperbaktériumok évente több mint 1 millió embert ölnek meg világszerte, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy a bolygó az „antibiotikumok utáni” korszak felé tart.

Az előrejelzések szerint a „csendes világjárványnak” nevezett AMR 2050-re évente 10 millió emberéletet követelhet. Elterjedésük miatt a rendszeres fertőzések és a rutinműtétek életveszélyessé válnak.

A Roche gyógyszeripari óriáscég által gyártott Zosurabalpin azonban „hatékonyan” képes elpusztítani a CRAB-ot, amely az orvosok figyelmeztetése szerint járványszerűen terjed a kórházakban – idézte a The Sun cikke a kutatók nyilatkozatát.

Jelenleg a CRAB-bal fertőzöttek mintegy 40-60 százaléka meghal. Annyira nehéz kezelni, hogy több mint 50 éve nem hoztak létre új gyógyszert. Ennek oka, hogy a baktériumot vastag „membrán” veszi körül, amely védi a támadástól.

Ez a trükkös szerkezet nagyon megnehezíti a gyógyszerek bejuttatását, és azt, hogy a gyógyszerek bent maradjanak– magyarázta Laura Piddock professzor, a Globális Antibiotikum Kutatási és Fejlesztési Partnerség tudományos igazgatója.

Úgy tűnik azonban, hogy a Zoszurabalpin elpusztítja a szervezet azon képességét, hogy fenntartsa ezt a kulcsfontosságú védőhártyát.

A tudósok a közelmúltban publikálták a Zosurabalpinnal végzett kísérleteik eredményeit a Nature című folyóiratban.

Kapcsolódó írásaink