Képírás

A hőség katasztrófái

Hazánkban még csak most kezdődik az igazi forró nyár, de a világ számos országában már hónapok óta küzdenek a tikkasztó hőséggel, a szárazsággal vagy éppen az extrém esőzésekkel, viharokkal. Az éghajlatváltozás és az El Niño-hatás miatt idén vagy a következő évben újra megdőlhetnek az átlaghőmérsékleti rekordok a klímakutatók szerint.

Franciaországban a januári, februári hónapokat a csapadék hiánya jellemezte. Spanyolországban a téli és tavaszi csapadékhiány miatt a számos víztározó vízkészlete elérte a kritikusan alacsony szintet. India egyes részein áprilisban a hatóságok elrendelték az állami iskolák egyhetes bezárását, miután több mint 40 Celsius-fokos hőséget mértek.

Április óta a szenegáli Matam régiót jelölik a világ legmelegebb helyének, ahol a hőmérséklet árnyékban eléri a 48 Celsius-fokot, közvetlen napsütésben pedig az 50 fokot.

Május végén százéves melegrekordot mértek Sanghajban. Vietnam fővárosa, Hanoi esténként sötétségbe borul, hogy kíméljék a megnövekedett légkondicionáló-használat miatt túlterhelt elektromos hálózatokat. Kanada földrajzi fekvése miatt gyorsabban melegszik, mint a bolygó többi része. Az elmúlt években egyre gyakrabban küzd szélsőséges időjárási jelenségekkel, szárazsággal, erdőtüzekkel.

Június első napjaiban már a harmadik hőhullámtól szenvedtek Nyugat-Bengáliában, Indiában. Elpusztult halak ezreit mosta partra a víz a Texasi-öböl partvidékén szintén júniusban, talán azért, mert az óceán felmelegedése miatt drasztikusan alacsony a part menti vizek oxigénszintje. A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) mezőgazdasági meteorológusa szerint Németország egyes területein a felső talajrétegek a szokásosnál is szárazabbak voltak az első nyári hónapban.

Brazíliában, Pakisztánban és Indiában heves ciklonok csaptak le az elmúlt napokban, az Egyesült-Államok déli részén pedig emberáldozatot követelő tornádó pusztított, amelyet komoly hőhullám követett. Texas állam partvidéki részén a nagy páratartalom miatt a hőérzet elérheti a 46 Celsius-fokot. 

Képszerkesztő: Icsu Renáta

#1 Aktivisták a kiszáradt mederben fekszenek egy globális éghajlatvédelmi demonstráción, amely az klímaváltozás elleni fellépést követeli a La Vinuela víztározónál, Malaga tartományban, Spanyolországban, 2023. március 22-én
AFP/Jorge Guerrero

Aktivisták a kiszáradt mederben fekszenek egy globális éghajlatvédelmi demonstráción, amely a klímaváltozás elleni fellépést követeli a La Vinuela víztározónál, Málaga tartományban, Spanyolországban, 2023. március 22-én.

#2 Két fotó a dél-franciaországi Montbel tóról. A bal oldali képet 2021. február 17-én rögzítette a Plejádok műhold, a jobb oldalit pedig 2023. március 5-én a Plejádok Neo műhold. A 2022 decemberi, 2023 januári és februári hónapokat Franciaországban az eső és a hó hiánya jellemezte, ami elősegített az országot sújtó aggasztó szárazságot - erősítette meg a francia meteorológiai szolgálat, a Meteo-France 2023. márciusában. A január 21. és február 21. közötti 32 napból álló időszakot csapadék nélküli sorozat jellemezte. Ez Franciaország területén átlagosan egy milliméternél kevesebb csapadékot jelent
AFP/Airbus Defense and space

Két fotó a dél-franciaországi Montbel-tóról. A bal oldali képet 2021 februárjában rögzítette a Plejádok műhold, a jobb oldalit pedig 2023 márciusában a Plejádok Neo műhold. A 2022. decemberi, 2023. januári és februári hónapokat Franciaországban az eső és a hó hiánya jellemezte, ami hozzájárult az országot sújtó, aggasztó szárazsághoz – erősítette meg a francia meteorológiai szolgálat, a Meteo-France 2023 márciusában. A január 21. és február 21. közötti, 32 napból álló időszakot csapadék nélküli sorozat jellemezte. Ez Franciaország területén átlagosan egy milliméternél kevesebb csapadékot jelent.

#3 A Sau víztározó a szélsőséges szárazságban a spanyolországi Vilanova de Sau-ban 2023. április 7-én. A csapadékhiány miatt a víztározó, amely az esővizet tárolja a szárazabb hónapokban történő felhasználásra, a helyi hatóságok szerint csak a kapacitás 26 százalékánál tart. Az elmúlt hónapok csapadékhiánya miatt Katalóniában tapasztalható szárazság miatt a térség számos mocsarának vízkészlete elérte a kritikus szintet, ami miatt a kormány vízkorlátozást rendelt el.  Ez az elmúlt 50 év egyik legsúlyosabb aszálya - hangsúlyozta Pere Aragones regionális elnök
AFP/Anadolu Agency/Adri Salido

A Sau víztározó a szélsőséges szárazságban a spanyolországi Vilanova de Sauban 2023. április 7-én. A csapadékhiány miatt a víztározó, amely az esővizet tárolja a szárazabb hónapokban történő felhasználásra, a helyi hatóságok szerint csak a kapacitás 26 százalékánál tart. Az elmúlt hónapok csapadékhiánya miatt Katalóniában tapasztalható szárazság miatt a térség számos mocsarának vízkészlete elérte a kritikus szintet, ami miatt a kormány vízkorlátozást rendelt el. „Ez az elmúlt 50 év egyik legsúlyosabb aszálya” – hangsúlyozta Pere Aragones regionális elnök.

A súlyos aszályról itt olvashatnak.

#4 India egyes részein a hatóságok elrendelték az állami iskolák egyhetes bezárását, miután több mint 40 Celsius-fokos hőséget mértek a szubkontinens több pontján. A magas hőmérséklet és a csapadékhiány okozta szárazság miatt porviharok alakultak ki a Gangesz és a Jamuna folyó találkozásánál fekvő Prajágrádzsban 2023. április 18-án.
AFP/Sanjay Kanojia

India egyes részein a hatóságok elrendelték az állami iskolák egyhetes bezárását, miután több mint 40 Celsius-fokos hőséget mértek a szubkontinens több pontján. A magas hőmérséklet és a csapadékhiány okozta szárazság miatt porviharok alakultak ki a Gangesz és a Jamuna folyó találkozásánál fekvő Prajágrádzsban 2023. április 18-án.

Az indiai hőségről bővebben itt olvashatnak.

#5 Fagypont alatti hőmérsékleten szórakozhatnak a látogatók a Fantasy On Ice fedett vándorrendezvényen Bangkokban, 2023. április 19-én, miközben az elmúlt évek legforróbb időjárása sújtja a térséget. A 3000 méter alapterületű és 11,5 méter magas óriás sátrat jég- és hózónákra osztották, ahol a téli szórakozás különféle területeit próbálhatják ki a hőség elől menekülők.
AFP/Lillian Suwanrumpha

Fagypont alatti hőmérsékleten szórakozhatnak a látogatók a Fantasy On Ice fedett vándorrendezvényen Bangkokban 2023. április 19-én, miközben az elmúlt évek legforróbb időjárása sújtja a térséget. A 3000 méter alapterületű és 11,5 méter magas óriási sátrat jég- és hózónákra osztották, ahol a téli szórakozás különféle területeit próbálhatják ki a hőség elől menekülők.

#6 Az Alhajuela-tó a nyári szárazság idején Colon tartományban, Panamavárostól 50 km-re északra, Panamában, 2023. április 21-én. Az Alhajuela-tó az egyik fő vízellátást biztosítja a Panama-csatorna zsilipjeinek, és az utóbbi évek legalacsonyabb vízszintjét mérték az idén.
AFP/Luis Acosta

Az Alhajuela-tó a nyári szárazság idején Colon tartományban, Panamavárostól 50 km-re északra, Panamában, 2023. április 21-én. Az Alhajuela-tó az egyik fő vízellátást biztosítja a Panama-csatorna zsilipjeinek, és az utóbbi évek legalacsonyabb vízszintjét mérték idén.

#7 Buddhista szerzetesek fedett fejjel sétálnak, hogy védekezzenek a nap elől a hőhullám alatt Yangonban 2023. április 24-én.
AFP/Sai Aung Main

Buddhista szerzetesek fedett fejjel védekeznek a nap elől a hőhullám alatt Yangonban, Mianmarban, 2023. április 24-én.

#8 Jégtömböket szállítanak egy tárolóegységbe egy piacon a hőhullám idején Bangkokban, 2023. április 25-én. A tudósok szerint a globális felmelegedés súlyosbítja a kedvezőtlen időjárási viszonyokat. Az elmúlt hetekben számos országban halálos kánikulát és rekordokat döntögető hőmérsékletet tapasztaltak Délkelet- és Dél-Ázsiában. Májusban az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy 2023-2027 között szinte biztos, hogy a valaha feljegyzett legmelegebb ötéves időszaka következik, mivel az üvegházhatású gázok és az El Nino együttesen a hőmérsékletet a magasba repítik.
AFP/Lillian Suwanrumpha

Jégtömböket pakolnak egy tárolóegységbe egy piacon a hőhullám idején Bangkokban, 2023. április 25-én. A tudósok szerint a globális felmelegedés súlyosbítja a kedvezőtlen időjárási viszonyokat. Az elmúlt hetekben számos országban halálos kánikulát és rekordokat döntögető hőmérsékletet tapasztaltak délkelet- és dél-Ázsiában. Májusban az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy 2023–2027 között szinte biztos, hogy a valaha feljegyzett legmelegebb ötéves időszak következik, mivel az üvegházhatású gázok és az El Nino együttesen drasztikusan megemelik az átlaghőmérsékletet.

#9 44 Celsius-fokot mutató utcai hőmérő Sevillában 2023. április 26-án, amikor Spanyolország egy korai hőhullámra készül. Spanyolország, ahol 2022 volt a legmelegebb év a feljegyzések kezdete óta, egy korai hőhullámra készült. Az állami meteorológiai hivatal, az AEMET előrejelzése szerint a déli Guadalquivir-völgyben a hőmérő higanyszála meghaladhatja a 40 Celsius-fokot.
AFP/Cristina Quicler

44 Celsius-fokot mutató utcai hőmérő Sevillában 2023. április 26-án, amikor Spanyolország egy korai hőhullámra készült. Spanyolországban 2022 volt a legmelegebb év a feljegyzések kezdete óta. Az állami meteorológiai hivatal, az AEMET előrejelzése szerint a déli Guadalquivir-völgyben a hőmérő higanyszála meghaladhatja a 40 Celsius-fokot.

A spanyolországi korai hőhullámról itt olvashatnak.

#10 A Gaddara-gát, ahol a vízszint drasztikusan lecsökkent az algériai Boumedresben 2023. április 30-án. A csapadék csökkenése és az utóbbi években ható aszály miatt a hatóságok különböző intézkedéseket tesznek, különösen a tengervíz tisztítására az esővíz alternatívájaként, hogy megmentsék az ország mezőgazdasági területeit.
AFP/Anadolu Agency/Fazil Abd Erahim

A Gaddara-gát, ahol a vízszint drasztikusan lecsökkent az algériai Boumedresben 2023. április 30-án. A csapadék csökkenése és az utóbbi években ható aszály miatt a hatóságok különböző intézkedéseket tesznek, különösen a tengervíz tisztítására az esővíz alternatívájaként, hogy megmentsék az ország mezőgazdasági területeit. 

#11 Utasok kelnek át a Buriganga folyón, miközben ernyőt tartanak, hogy megóvják magukat a forró napsütéstől a bangladesi Dakkában, 2023. május 06-án. Az uralkodó mérsékelt, hőhullámos állapot a bangladesi meteorológiai hivatal (BMD) szerint valószínűleg a következő napokban is folytatódik az országban.
AFP/NurPhoto/Syed Mahamudur Rahman

Utasok kelnek át a Buriganga folyón, miközben ernyőt tartanak, hogy megóvják magukat a forró napsütéstől a bangladesi Dakkában, 2023. május 6-án. Az uralkodó, mérsékelt hőhullámos állapot a bangladesi meteorológiai hivatal (BMD) szerint valószínűleg a következő napokban is folytatódik az országban.

#12 Egy általános iskolás diák egy hordozható ventilátort használ, hogy hűtse magát az osztályteremben a forróságban Banda Acehben, Indonéziában 2023. május 15-én.
AFP/Chaideer Mahyuddin

Egy általános iskolás diák egy hordozható ventilátort használ, hogy hűtse magát az osztályteremben a forróságban Banda Acehben, Indonéziában 2023. május 15-én.

#13 Vízzel locsolják a zöld leguánokat egy forró nyári napon a chennai Kígyóparkban Indiában 2023. május 17-én. Az éghajlatváltozás miatt legalább 30-szor valószínűbb lett, hogy Bangladesben, Indiában, Laoszban és Thaiföldön rekordméretű, halálos hőhullámok követik a közelmúltban tapasztalt súlyos kánikulát.
AFP/R. Satish Babu

Vízzel locsolják a zöld leguánokat egy forró nyári napon a chennai Kígyóparkban Indiában 2023. május 17-én. Az éghajlatváltozás miatt legalább 30-szor valószínűbb lett, hogy Bangladesben, Indiában, Laoszban és Thaiföldön rekordméretű, halálos hőhullámok követik a közelmúltban tapasztalt súlyos kánikulát.

Az ázsiai súlyos kánikuláról itt olvashatnak bővebben.

#14 Egy fulani pásztor egy vízvételi ponton Loumbel Lana-ban, Szenegálban 2023. május 19-én. A pásztorok számára a szélsőséges hőség közvetlen hatása, hogy jószágaik kétszer annyit isznak, mint általában. Egy juh naponta körülbelül 2,5 liter vizet iszik, most viszont napi 4-5 literre van szükségük. A pásztoroknak naponta többször is el kell jutniuk az akár 20 kilóméter távolságra lévő vízvételi pontokhoz, és kétszer annyit kell költeniük a vízvásárlásra. Április óta Matam régióját a világ legmelegebb helyének jelölik. A hőmérséklet árnyékban eléri a 48 Celsius-fokot, közvetlen napsütésben pedig az ötven fokot.
AFP/John Wessels

Egy fulani pásztor egy vízvételi helyen Loumbel Lanában, Szenegálban 2023. május 19-én. A pásztorok számára a szélsőséges hőség közvetlen hatása, hogy jószágaik kétszer annyit isznak, mint általában. Egy juh naponta körülbelül 2,5 liter vizet iszik, most viszont napi 4–5 literre van szüksége. A pásztoroknak naponta többször is el kell jutniuk az akár 20 kilométer távolságra lévő vízvételi pontokhoz, és kétszer annyit kell költeniük a vízvásárlásra. Április óta Matam régióját a világ legmelegebb helyének jelölik. A hőmérséklet árnyékban eléri a 48 Celsius-fokot, közvetlen napsütésben pedig az ötven fokot.

#15 Egy majom oltja szomját egy forró nyári napon Prayagrajban, Indiában 2023. május 20-án.
AFP/Sanjay Kanojia

Egy majom oltja szomját egy forró nyári napon Prayagrajban, Indiában 2023. május 20-án.

#16 Villám csap le Buenos Aires városára egy vihar során 2023. május 23-án.
AFP/Luis Robayo

Villám csap le Buenos Aires városára egy heves vihar során 2023. május 23-án.

#17 Teljes testet fedő, kapucnis, napellenzős ruhát hordanak a rekkenő hőségben Kínában, hogy védjék bőrüket a napsugarak káros hatásai ellen 2023. május 29-én. Százéves melegrekordot mértek Sanghajban. A délutáni órákban a hőmérő higanyszála elérte a 36,7 Celsius-fokot.
AFP/STR

Teljes testet fedő, kapucnis, napellenzős ruhát hordanak a rekkenő hőségben Kínában, hogy védjék bőrüket a napsugarak káros hatásai ellen 2023. május 29-én. Százéves melegrekordot mértek Sanghajban. A délutáni órákban a hőmérő higanyszála elérte a 36,7 Celsius-fokot. 

A sanghaji százéves melegrekordról itt olvashatnak részletesebben.

#18 Vietnám fővárosa minden este sötétségbe borul. Így próbálják kímélni a hőségben megnövekedett légkondicionáló használat miatt túlterhelt elektromos hálózatokat. A képen Hanoi központja látható előtérben a Ho Si Minh mauzóleummal, a háttérben a vietnami nemzetgyűléssel 2023. május 30-án.
AFP/Nhac Nguyen

Vietnam fővárosa minden este sötétségbe borul. Így próbálják kímélni a hőségben megnövekedett légkondicionáló-használat miatt túlterhelt elektromos hálózatokat. A képen Hanoi központja látható előtérben a Ho Si Minh mauzóleummal, a háttérben a vietnami nemzetgyűléssel 2023. május 30-án.

A sötétségbe borult Hanoiról itt találnak több információt.

#19 A New Brunswick-i repülőgépek egyike víz és tűzoltószer keverékét dobja le a Barrington Lake közelében lévő tűzre, Kanadában. A tűzoltók május 31-én kimerítő küzdelmet folytattak a kanadai Új-Skócia tartományban pusztító erdőtüzek ellen, amelyek közül az egyik Halifax külvárosait fenyegette. Válsághelyzetben vagyunk a tartományban, és minden támogatásra szükségünk van.” - mondta Tim Houston, Új-Skócia miniszterelnöke egy sajtótájékoztatón. Ezek a tüzek példátlanok - mondta. Kanada földrajzi fekvése miatt gyorsabban melegszik, mint a bolygó többi része. Az elmúlt években egyre gyakrabban küzd szélsőséges időjárási jelenségekkel az éghajlatváltozás miatt.
AFP/Handout/Nova Scotia Government

A New Brunswick-i repülőgépek egyike víz és tűzoltószer keverékét dobja le a Barrington Lake közelében lévő tűzre Kanadában. A tűzoltók május 31-én kimerítő küzdelmet folytattak a kanadai Új-Skócia tartományban pusztító erdőtüzek ellen, amelyek közül az egyik Halifax külvárosait fenyegette. „Válsághelyzetben vagyunk a tartományban, és minden támogatásra szükségünk van” – mondta Tim Houston, Új-Skócia miniszterelnöke egy sajtótájékoztatón. „Ezek a tüzek példátlanok" – mondta. Kanada a földrajzi fekvése miatt gyorsabban melegszik, mint a bolygó többi része. Az elmúlt években egyre gyakrabban küzd szélsőséges időjárási jelenségekkel az éghajlatváltozás miatt.

A pusztító kanadai tüzekről itt olvashatnak. 

#20 Ventilátor árus a hőhullám alatt az indiai Kalkutta külvárosában 2023. június 04-én. Ekkor már a harmadik hőhullámtól szenvedtek idén nyáron Nyugat-Bengáliában. A meteorológiai jelentés szerint június 1-től 7-ig hőségriadó volt érvényben.
AFP/NurPhoto/Sudipta Das

Ventilátorárus a hőhullám alatt az indiai Kalkutta külvárosában 2023. június 4-én. Ekkor már a harmadik hőhullámtól szenvedtek idén nyáron Nyugat-Bengáliában. A meteorológiai jelentés szerint június 1-től 7-ig hőségriadó volt érvényben.

#21 Egy hűsítő vízfal mellett Milánóban 2023. június 06-án. Olaszországban is hőségriadó lépett életbe a negyven fok feletti hőmérséklet miatt.
AFP/Gabriel Bouys

Egy hűsítő vízfal mellett Milánóban 2023. június 6-án. Olaszországban is hőségriadó lépett életbe a negyven fok feletti hőmérséklet miatt.

Az olaszországi hűségriadóról itt olvashat.

#22 A Woodhead víztározó száraz medre, amely a hosszan tartó száraz időjárás után csökkenő vízszintet mutat, az észak-angliai Glossop közelében, 2023. június 6-án.
AFP/Oli Scarff

A Woodhead víztározó száraz medre az észak-angliai Glossop közelében, amely a hosszan tartó szárazság után erősen csökkenő vízszintet mutat 2023. június 6-án. A mély víz miatt már nem kell aggódni.

#23 A Grenadier Gárda egyik tagja elájult az ezredesi szemle alatt a londoni Horse Guards Parade-en 2023. június 10-én, a király születésnapi felvonulása előtt. Angliában elrendelték az idei év első hőségriadóját.
AFP/Adrian Dennis

A Grenadier Gárda egyik tagja elájult az ezredesi szemle alatt a londoni Horse Guards Parade-on 2023. június 10-én, a király születésnapi felvonulása előtt. Angliában elrendelték az idei év első hőségriadóját.

A forróságban sorra kidőlő gárdistákról itt talál részleteket.

#24 Hűsölés egy forró nyári napon az indiai Újdelhiben 2023. június 10-én.
AFP/NurPhoto/Kabir Jhangiani

Hűsölés egy forró nyári napon az indiai Újdelhiben 2023. június 10-én. Azóta már csaknem 170 ember vesztette életét India két legnépesebb államában a napok óta tartó hőhullám miatt.

Az indiai forróságról itt talál részleteket.

#25 Elpusztult halak ezreit mosta partra a víz a Texasi-öböl partvidékén az Egyesült Államokban 2023. június 11-én. Texas Brazoria és Quintana megyéjének tisztviselői szerint várhatóan még több ezer halat fog holtan partra mosni a víz. A hatóságok vizsgálják, hogy a halak pusztulásának oka a tengerszennyezés vagy az óceánvíz felmelegedése miatt a part menti vizek alacsony oxigénszintje.
AFP/Anadolu Agency/Quintana Beach County Park/Han

Elpusztult halak ezreit mosta partra a víz a Texasi-öböl partvidékén az Egyesült Államokban 2023. június 11-én. Texas Brazoria és Quintana megyéjének tisztviselői szerint várhatóan még több ezer halat fog holtan partra mosni a víz. A hatóságok vizsgálják, hogy a halak pusztulásának oka a tengerszennyezés vagy a part menti vizek alacsony oxigénszintje, amit az óceán vizének felmelegedése okoz. 

A tömeges halpusztulásról itt olvashat.

#26 Mint egy forgószél, úgy száll fel a por a száraz mezőről a németországi Jacobsdorfnál, 2023. június 12. A talaj legfelső rétegei sok helyen porszárazak a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) mezőgazdasági meteorológusa szerint. Egyes helyeken a felső talajrétegek a szokásosnál is szárazabbak voltak.
AFP/DPA/Patrick Pleul

Mint egy forgószél, úgy száll fel a por a száraz mezőről a németországi Jacobsdorfnál, 2023. június 12-én. A talaj legfelső rétegei sok helyen porszárazak a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) mezőgazdasági meteorológusa szerint. Egyes helyeken a felső talajrétegek a szokásosnál is szárazabbak voltak a nyár első hónapjában. 

A tikkasztó szárazságról itt olvashat.

#27 Az elsivatagosodás elleni küzdelemmel foglalkozó képzésen homokfixáló technológiákkal ismerkednek egy homokvihar megelőzési bemutatóhelyen a Taklimakan sivatagban, Kína északnyugati részén, 2023. június 12-én.
AFP/XINHUA/Zhou Shengbin

Az elsivatagosodás elleni küzdelemmel foglalkozó képzésen homokfixáló technológiákkal ismerkednek egy homokvihar megelőzési bemutatóhelyen a Taklimakan sivatagban, Kína északnyugati részén, 2023. június 12-én.

#28 A tengerpart Mumbaiban, 2023. június 14-én
AFP/Punit Paranjpe

Több ember életét vesztette vagy megsérült, amikor a Biparjoy ciklon lecsapott Indiára és Pakisztánra június 15-én. Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy az Arab-tengeren a ciklonok gyakorisága, időtartama és intenzitása jelentősen megnövekedett 1982 és 2019 között.

A természeti csapásról itt olvashat részletesebben.

#29 Tűzoltók mentik a helyi lakosokat egy elárasztott utcában Porto Alegrében, Rio Grande do Sul államban, Brazíliában, 2023. június 16-án. Legalább 11 ember meghalt és 20 eltűnt, miután egy ciklon végigsöpört Brazília déli részén.
AFP/Rio Grande Do Sul State Government

Brazília déli részén is ciklon söpört végig 2023. június 16-án. Tűzoltók mentik a helyi lakosokat egy elárasztott utcában Porto Alegrében, Rio Grande do Sul államban. Legalább 11 ember meghalt és 20 eltűnt a vihar következtében.

#30 A Malpaso gátból kiemelkedő Quechula templom, miután az aszály miatt drasztikusan lecsökkent a templomot körülvevő vízszint Chiapasban, 2023. június 16-án. A 16. századi templom akkor került víz alá, amikor a Grijalva folyó mellékágára gátat építettek. Azóta csónakkal lehetett csak megközelíteni, egészen mostanáig. A magas hőmérséklet miatti aszály - ami miatt legalább nyolc ember vesztette életét Mexikóban - annyira lecsökkentette a vízszintet, hogy az építmény teljesen szabaddá vált és autóval, vagy motorral is megközelíthető.
AFP/Raul Vera

A Malpaso gátból kiemelkedő Quechula templom, miután az aszály miatt drasztikusan lecsökkent a templomot körülvevő vízszint Chiapasban, 2023. június 16-án. A 16. századi templom víz alá került, amikor a Grijalva folyó mellékágára gátat építettek. Azóta csónakkal lehetett csak megközelíteni, egészen mostanáig. A magas hőmérséklet miatti aszály, ami miatt legalább nyolc ember vesztette életét Mexikóban, annyira lecsökkentette a vízszintet, hogy az építmény autóval vagy motorral is megközelíthető. 

#31 Egy tornádó által ledöntött házak a Mississippi állambeli Louinban 2023. június 19-én. Az egyik házban egy nő életét vesztette. Több heves tornádó is lecsapott Mississippire, amelynek következtében legalább egy ember meghalt és többen megsérültek. A tornádó után komoly hőhullám érkezett. Texas állam partvidéki részén a nagy páratartalom miatt a hőérzet elérheti a 46 Celsius fokot.
AFP/Getty Images/Michael DeMocker

Tornádó által ledöntött házak a Mississippi állambeli Louinban 2023. június 19-én. Az egyik házban egy nő életét vesztette. Több heves tornádó is lecsapott Mississippire, amelynek következtében legalább egy ember meghalt és többen megsérültek. A tornádó után komoly hőhullám érkezett. Texas állam partvidéki részén a nagy páratartalom miatt a hőérzet elérheti a 46 Celsius fokot.

A tornádókról és az azokat követő hőhullámól itt olvashat.

#32 Afgán fiúk kannákat töltenek ivóvízzel Farah városában 2023. június 20-án
AFP/Mohsen Karimi

Afgán fiúk kannákat töltenek meg ivóvízzel Farah városában 2023. június 20-án

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom