Krónika

Bezártak az iskolák a hőség miatt Indiában

Negyven Celsius-fok feletti értékeket mértek az ország egyes részein

India egyes részein a hatóságok elrendelték az állami iskolák egyhetes bezárását, miután több mint 40 Celsius-fokos hőséget mértek a szubkontinens több pontján.

Bezártak az iskolák a hőség miatt Indiában
Önkormányzati tartálykocsival segítik a lakókat a forróságban
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Debarchan Chatterjee

Az ázsiai ország legalább két térségében: az északkeleti Tripura és Nyugat-Bengál államokban bezártak az iskolák erre a hétre, miután a napi középhőmérséklet több mint öt fokkal a sokéves átlag fölé emelkedett – közölték a helyi hatóságok.

Nyugat-Bengál állam fővárosában, Kolkatában április 13-án 40, április 14-én pedig 41 fokos hőmérsékletet mértek, amely több mint öt fokkal magasabb a sokéves napi átlaghőmérsékletnél – magyarázta G. K. Dasz, az indiai állami meteorológiai szolgálat (IMD) tisztségviselője.

Indiában gyakran tapasztalnak hőhullámokat március és május között – erősítette meg az IMD még februárban, amikor az indiai átlagos napi csúcshőmérséklet 29,54 fok volt, amely 1901 óta, amióta az IMD hivatalos adatokat rögzít, a legmagasabb érték.

A tudósok a klímaváltozás számlájára írják a nyári időjárásra jellemző hőhullámok korai érkezését, és állításuk szerint Indiában, valamint a szomszédos Pakisztánban több mint egymilliárd embert érint valamilyen formában a rendkívüli hőség.

Kapcsolódó írásaink