Krónika

Az első idei komoly hőhullám érte el Egyesült Államok déli államait a csütörtöki tornádók után

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat a hőség miatt figyelmeztetést adott ki Texas, Louisiana és Florida államok egyes részeire

Az Egyesült Államok déli részének számos városában hűsölőközpontokat nyitottak a hétvégén érkezett hőhullám miatt szombaton, miután előzőleg tornádók pusztítottak a térségben.

Az első idei komoly hőhullám érte el Egyesült Államok déli államait a csütörtöki tornádók után
Képünk illusztráció.
Fotó: AFP/Getty/Mark Wilson

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat (National Weather Service) a hőség miatt figyelmeztetést adott ki Texas, Louisiana és Florida államok egyes részeire. A hivatalos előrejelzés szerint Texas állam partvidéki részén a nagy páratartalom miatt a hőérzet eléri a 46 Celsius fokot, míg Brownsville és Corpus Christi városokban megközelíti az 50 fokot.

A levegő mért hőmérséklete ugyanakkor ennél jóval alacsonyabb, 35 fok körül alakul, Dallasra 34 fokot jeleztek előre, miközben páratartalom miatt a hőérzetet 40,5 fok. Louisiana államra és Florida déli részére hasonló hőmérsékleti értékekre hívta fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat a Mexikói-öböl térségéből érkező magas páratartalmú légtömegek miatt.

Közben Texas kormányzója katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a 8 ezer lakosú Perryton városát, ahol csütörtök este tornádóban három ember meghalt és a település jó része romba dőlt, mintegy 160 embert kellett orvosi ellátásban részesíteni. A forgószél nyomán a beállt hőségben mintegy ezer ember volt áram nélkül szombaton, és Greg Abbott kormányzó közlése szerint minden anyagi forrást biztosítanak a gyors újjáépítéséhez.

Kapcsolódó írásaink