Külföld

A hőség miatt a vietnami főváros minden este sötétségbe borul, hogy kíméljék az elektromos hálózatot

A tudósok szerint a globális felmelegedés is szerepet játszik a szélsőséges időjárási jelenségek súlyosbodásában a délkelet-ázsiai országban

Hanoi, Vietnam fővárosa minden este sötétségbe borul, mert a hatóságok így próbálják csökkenteni az elektromos hálózatra nehezedő terhelést, amelyet a légkondicionálók és ventilátorok megnövekedett használata okoz, mert az emberek így igyekeznek megküzdeni a hőséggel – közölték illetékese szerdán.

A hőség miatt a vietnami főváros minden este sötétségbe borul, hogy kíméljék az elektromos hálózatot
A vietnami főváros minden este sötétségbe borul, hogy a hőség miatt kíméljék az elektromos hálózatot
Fotó: NHAC NGUYEN / AFP

Este 11 órától minden parkban és a 8 milliós város kétharmadában kikapcsolják a közvilágítást. A hatóságok azt remélik, hogy ezzel csökkentik a légkondicionáló berendezések által nagymértékben igénybe vett elektromos hálózat terhelését, és pénzt takarítanak meg.

A tudósok szerint a globális felmelegedés is szerepet játszik a szélsőséges időjárási jelenségek súlyosbodásában a délkelet-ázsiai országban.

Május elején 44,1 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek az országban, ami rekordot jelent. Kétszer, áprilisban és május végén is hőhullám sújtotta az országot, ami megnehezítette az élet- és munkakörülményeket, különösen a városokban.

„Egy nap ebben a hőségben felér egy heti munkával hűvös időben” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Lai Thi Yen hanoi zöldségárus, miközben aznap 36 Celsius-fok volt.

Az EVN áramszolgáltató szerint a légkondicionálók és ventilátorok intenzív használata megterheli az elektromos hálózatot. További gondot jelent, hogy az ország északi részén a súlyos szárazság miatt a tározók vízszintje 30-40 százalékkal csökkent.

A Hanoi által elfogadott intézkedésnek köszönhetően minden nap egy órányi világítást takarítanak meg. A város már korábban is fogadott el hasonló intézkedéseket, de nem ilyen léptékben.

„Az energiatakarékossági programot idén kiterjesztették a város közvilágítási rendszerének 70 százalékára” – mondta a helyi médiának Le Trung Kien, a közvilágításért felelős vállalat igazgatóhelyettese. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindig elegendő világítás jut a közlekedés, a biztonság és a rend fenntartásához. Az intézkedés augusztus végéig tarthat.

Kapcsolódó írásaink