Gazdaság

Lesz elég gomba

Idén nyáron a korábbi évekhez képest nagyobb mértékben esett vissza a friss gomba iránti kereslet, ezzel egyidejűleg erős túlkínálat jellemezte nemcsak a hazai, hanem az egész Európai Unió piacát.

Lesz elég gomba
Tápláló és egészséges, mégis alig fogyasztjuk idehaza
Fotó: AFP/Stringer/Cnsphoto/Imaginechina

A nyár végével erősödött a kereslet, így a következő hónapokban a hazai gombapiac stabilizálódására lehet számítani - állapította meg az MTI-nek csütörtökön megküldött körképében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Azt írták, a piac nem képes elviselni a hirtelen jelentkező nagy volumenű mozgásokat, keresletingadozásokat. Európa-szerte túltelített a gombapiac, és a szereplők egymást szorítják ki, a legerősebbek maradnak talpon. A hazai gombaágazatban a termelés egyre inkább koncentrálódik. Az erős piaci verseny miatt sok kis termelő hagyott fel a termesztéssel, csak a maximális hatékonysággal termelő, tőkeerős gombatermesztők tudtak talpon maradni.

Gyakorlatilag három termesztő körzet maradt: Kerecsend, Bócsa és Pest megye. A hazai termesztett gomba termőterülete az utóbbi években, 160-170 ezer négyzetméter között alakult zárt, polcos termelési rendszerekben. Magyarországnak meghatározó szerepe van az EU gombatermesztésben, Hollandia és Lengyelország mellett Magyarország látja az EU gombapiacát.

A hazai gombapiac összességében stabilnak mondható, perspektivikus és fejlődő ágazat. Az elmúlt években a hazai piacot meghatározó termelők számottevő fejlesztéseket, illetve kapacitásbővítést hajtottak végre, többen most értek az évek óta tartó beruházások végére. Ennek következtében mostanra több ezer négyzetméterrel bővült a termesztési terület. Emellett a meglévő termesztő sátrakat is hatékonyabban tudják hasznosítani a termelők.

A hazai termés 30 százaléka exportpiacokra kerül. Az elmúlt évtizedben 7-9 ezer tonna között mozgott a kivitel, 2024-ben 8500 tonna volt a gombaexport. A friss gomba fő célpiacai a szomszédos országok, elsősorban Ausztria, de kisebb mennyiségben szállítunk Szlovákiába és Romániába is. Az egy főre jutó átlagos gombafogyasztás fejenként évi 1,5 kilogramm körül alakul, ami jelentősen elmarad az európai 3 kilogrammos mennyiségtől.

A gomba rendkívül fenntartható módon termeszthető termék, nagyon alacsony a vízlábnyoma, 3-4 liter víz elegendő egy kilogramm gomba megtermeléséhez. Termesztéséhez mezőgazdasági melléktermékeket (szalma, csirke- és lótrágya) használnak fel a gombakomposzt előállításának céljából, melyen egészséges élelmiszert állítanak elő, továbbá a letermett gombakomposzt felhasználható talajjavítóként - tájékoztatott a NAK.

Kapcsolódó írásaink