Életmód
Kiderült, meg kell-e mosni a gombát főzés előtt
Vannak szennyeződések, amikkel tisztában sem vagyunk

A biológus szerint ez segít eltávolítani azokat az esetleges szennyeződéseket, amiknek a vásárlók esetleg nincsenek is tudatában.
„A vadon termő vagy a piacon vásárolt gombát meg kell mosni, mivel föld- vagy homokszemcséket tartalmazhatnak. Úgy tartják, hogy a bolti sampiont nem kell mosni, mivel steril körülmények között termesztik. Elég, ha egy nedves ruhával vagy kefével áttöröljük, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket. De jobb, ha a bolti gombát megmossuk, mivel valószínűleg nem ismerjük a termesztési körülményeket. Csak öblítsük le folyó víz alatt, ne áztassuk be – a gomba gyorsan felszívja a nedvességet, ami ronthatja az állagát” – magyarázta a szakértő.
Megjegyezte, hogy a látható sérülés nélküli friss gombákat nem kell tisztítani. A biológus szerint azonban jobb, ha eltávolítjuk a kalap sötét héját, és levágjuk a szár száraz részeit.
„A friss gombát nem kell meghámozni, ha tiszta. Ha a gomba kalapján a héj megsötétedett, óvatosan eltávolítható késsel vagy kézzel. A sötét és száraz szárrészeket is jobb levágni. Hogyan kell helyesen kiolvasztani? Ha a gombát leveshez, mártáshoz vagy pörkölthöz használjuk, akkor nem kell kiolvasztani, azonnal betehetjük az ételbe. Ha sütni tervezzük, jobb, ha előre kiolvasztjuk és kinyomkodjuk, különben a hőkezelés során túl sok vizet szabadítanak fel. A sütéshez a gombát jobb a hűtőszekrényben kiolvasztani” – összegezte.