Gazdaság

Az ukrán konfliktus miatt elszabadultak a gázárak Európában

Az európai földgázárak az egekbe szöktek, miután az orosz erők az ország demilitarizálása érdekében célpontokat támadtak Ukrajna-szerte. A Nyugat további szankciókat ígért. A holland gáztőzsdén 41 százalékkal drágult az energiahordozó, de további áremelkedésre számítanak a piaci szereplők - írta a Napi.hu.

Az ukrán konfliktus miatt elszabadultak a gázárak Európában
Az ukrán konfliktus miatt elszabadultak a gázárak Európában
Fotó: MH

A holland gáztőzsdén a határidős jegyzések 41 százalékkal, megawattóránként 125 euróra emelkedtek, ami a negyedik egymást követő napi drágulást jelenti. Az árak egész héten ugrottak az Ukrajnával kapcsolatos feszültségek fokozódásával, de miután Oroszország csütörtökön hajnalban rakétatámadásokat indított, miközben az ukrán belügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy a főváros, Kijev a célpont, és felszólította a lakosságot, hogy menjenek óvóhelyekre a kurzusok még jobban kilőttek - számolt be a Bloomberg.

A válság további veszélybe sodorja Európa üzemanyag-ellátását - amely már most is energiaválságban van -, a kontinens gázellátásának több mint egyharmada Oroszországtól függ, és az alacsony készletek már tavaly rekordszintre emelték az árakat. Oroszország arra törekszik, hogy gázszállításai külföldre "zavartalanok" maradjanak - mondta a hét elején Nyikolaj Sulginov energiaügyi miniszter.

Németország már felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetését, amely közvetlenül Oroszországból szállítana gázt Európába. Az Egyesült Államok szerdán az Oroszországgal szembeni további szankciós célpontok közé sorolta a projektet - írta meg a portál.

A Goldman Sachs elemzői, a Wood Mackenzie és a Rystad Energy AS elemzői az év hátralévő részében is magasabb árakat jósolnak, mivel az energiatermelésben, az iparban és a fűtésben használt üzemanyagból hiány mutatkozik. 

Az irányadó holland gáz határidős jegyzései 30 százalékkal magasabb, 116 eurós megawattóránkénti árfolyamon kereskedtek 8:02-kor Amszterdamban.

Az Európai Unió csütörtökre rendkívüli, személyes csúcstalálkozót tervez a blokk vezetőinek részvételével, hogy megvitassák a válságot. Európának Ázsiával kell majd versenyeznie a cseppfolyósított földgázért, ha a válság miatt megszakadnak az Oroszországból érkező gázszállítások. 

Az Európába irányuló orosz gáz mintegy harmada jellemzően Ukrajnán keresztül érkezik, és elemzők szerint a konfliktus bármilyen eszkalálódása megzavarhatja ezeket az áramlásokat.

A főváros közelében is robbanásokat hallani, ahogy a támadó orosz erők az elérhető katonai infrastruktúrát támadják. Emiatt Kijevben a hajnali órákban légvédelmi szirénázás volt.

Mindenki maradjon otthon, aki nem a létfontosságú infrastruktúrák fenntartásáért felelős. Készítsék össze az alapvető dolgokat tartalmazó bőröndöt, amellyel szükség esetén el tudnak jutni egy menhelyre - üzente Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a lakosságnak.

Biztosított Magyarország gázellátása 

Magyarországon hosszú évek óta rezsicsökkentés van érvényben a háztartásoknak. Ennek a legfontosabb feltétele az orosz gáz - jelentette ki Orbán Viktor február elsejei orosz diplomáciai útját követően.

Ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés is. Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés - mondta a kormányfő.

Ezért van nagy jelentősége az összes magyar háztartás szempontjából, hogy sikerült megállapodni vagy legalábbis nagyon közel került a két ország ahhoz a megállapodáshoz, mely szerint egymilliárd köbméterrel több lesz az éves garantált orosz gáz Magyarországon - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Márki-Zay Németországot utánozná, hiába szálltak el ott az árak

A baloldal miniszterelnök-jelöltje Németországot utánozná, ahol nemcsak elszálltak az árak, de a lakosság ellátása is veszélybe kerülhet. A baloldal jelöltje tovább folytatta harcát a rezsicsökkentés felszámolása érdekében.

Saját oldalára feltöltött videóban jelentette be, a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, nem szeretné fenntartani. Márki-Zay még nyáron a rezsi kapcsán a Pesti TV-nek adott interjúban Németországgal példálózott, miközben a német  katasztrófavédelem oktatóvideóban mutatja meg a lakosságnak, hogy ha nem tudnak majd fűteni, hogyan kell házi cserépkályhát barkácsolni, hogy ne érje őket fagyhalál a lakásukban.

A Gyurcsány-klón még tovább ment az eszement ötletek terén: az ellenzék azt követeli a magyar kormánytól, hogy függesszék fel Paks II. engedélyezési eljárását, és azonnali hatállyal utasítsák ki Magyarországról az orosz Nemzetközi Beruházási Bankot.

Márki-Zay azt is bejelentette, hogy az Egységben Magyarországért csütörtök este 19 órára tüntetést szervez az orosz agresszió ellen.

Kapcsolódó írásaink

Oroszország megtámadta Ukrajnát

ĀBenyomultak Kijev megyébe az orosz csapatok, lezuhant egy ukrán gép, halottak és sebesültek is vannak - Elfoglalták a csernobili atomerőművet az orosz csapatok+ VIDEÓ