Belföld

Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán közzétett videójában hangsúlyozta az orosz gáz és a rezsicsökkentés közti összefüggést.

Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés
Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Moszkvában
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Nyugat-Európában a gáz és az áram ára a két-háromszorosára nőtt az elmúlt időszakban a háztartásokban. Mindez komoly kihívást jelent a magyar családoknak. Egyetlen kivétel van, ahol ez nem történt meg, Magyarország - fogalmazott.

Magyarországon hosszú évek óta rezsicsökkentés van érvényben a háztartásoknak. Ennek a legfontosabb feltétele az orosz gáz - emelte ki.

Ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés is. Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés - mondta a kormányfő.

Ezért van nagy jelentősége az összes magyar háztartás szempontjából, hogy sikerült megállapodni vagy legalábbis nagyon közel került a két ország ahhoz a megállapodáshoz, mely szerint egymilliárd köbméterrel több lesz az éves garantált orosz gáz Magyarországon - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

Objektum doboz

Orbán Balázs: A tegnapi tárgyalás eredménye az összes magyar háztartás szempontjából kiemelt jelentőségű

Eredményes volt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója, még nagyobb biztonságban lesz Magyarországon az energiaellátás - emelte ki Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségi oldalán megosztott bejegyzésben.

Objektum doboz

Nyugat-Európában a gáz és az áram ára két-háromszorosára nőtt az elmúlt időszakban. Ezalól Magyarország az egyetlen kivétel, ugyanis az Oroszországgal kötött hosszú távú gázszerződés garantálja a magyar lakosság 2036-ig tartó ellátásbiztonságát és a rezsicsökkentés fenntarthatóságát - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A keddi tárgyalás eredménye tehát az összes magyar háztartás szempontjából kiemelt jelentőségű: sikerült politikai megállapodásra jutni a 2021-ben megkötött hosszú távú gázszerződés évi 1 milliárd köbméteres kibővítéséről - hangsúlyozta Orbán Balázs.

Kapcsolódó írásaink

Hidegháború helyett pragmatikus kapcsolatok

ĀA XXI. Század Intézet elemzésében megvizsgálta a magyar–orosz vezetői találkozó előzményeit és hátterét, annak nemzetközi kontextusát és lehetséges hosszabbtávú hatásait

Egymilliárd köbméterrel több gázt kaphatunk

ĀA magyar kormányfő moszkvai látogatása békemisszió is - Századvég Alapítvány: Orbán Viktor moszkvai útja a párbeszédet és a fenntartható rezsicsökkentést szolgálja - Szijjártó: A magyar kormány célja a párbeszéd erősítése Kelet és Nyugat között + VIDEÓ

Orbán Viktor: Mától életbe lép az árstop!

ĀFebruárban továbbá a gyermeket nevelő családok szja-visszatérítést kapnak - Érkezik a 13. havi nyugdíj - Életbe lép a megemelt minimálbér és szakmunkásbér - A 25 év alatti fiatalok szja-mentes bért kapnak