Külföld

Egymilliárd köbméterrel több gázt kaphatunk

A mostani moszkvai látogatás békemisszió is, mert elmondhattam, hogy az Európai Unió egységes és nincs olyan európai vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában.

Egymilliárd köbméterrel több gázt kaphatunk
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök (b) a moszkvai Kremlben
Fotó: AFP/Yuri Kochetekov

A kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Kremlben folytatott több mint ötórás megbeszélését követően kiemelte: mindez különösen igaz a közép-európaiakra. „Mi úgy értelmezzük a történelmet, hogy amikor a Kelet és a Nyugat között konfliktus jött létre, akkor Közép-Európa mindig rajtavesztett” - fogalmazott.

Közölte: a hidegháború évei „számunkra komoly keserűséget és sok szenvedést jelentettek”, ezért a magyarok és a közép-európaiak általában is abban érdekeltek, hogy a feszültséget Kelet és Nyugat között csökkentsék és mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a feszültség alábbhagyjon, és nehogy visszatérjen a hidegháború.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ehhez tárgyalásokra és párbeszédre van szükség, és üdvözlendő, hogy „Oroszország és a nyugati szövetségeseink között zajlik a párbeszéd”. Amit „mi tudunk ajánlani, az a magyar modell”: Magyarország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, közben pedig kiváló kapcsolatokat ápol Oroszországgal - magyarázta. Hozzátette: ehhez kölcsönös tiszteletre van szükség.

A helyzet komoly, de nem áthidalhatatlan

Orbán Viktor kijelentette: a helyzet komoly, a különbségek is jelentősek, ugyanis az orosz biztonsági igények - amelyeket már mindenki ismer - és a NATO-tagállamok készsége, hogy ezeket teljesítsék, messze vannak egymástól. A távolság ugyanakkor nem áthidalhatatlan, lehetséges olyan megállapodást kötni, amely garantálja a békét, garantálja Oroszország biztonságát és elfogadható a NATO-tagállamok számára. Hozzátette: bízik abban, hogy a következő napokban és hetekben a tárgyalásokon ezt a megállapodást el is fogják érni.

Sikertelen a szankciós politika

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arra is kitért, hogy az orosz gazdaság jól viselte azokat a szankciókat, amelyekkel sújtották. Úgy vélte, hogy a szankciós politika sikertelen, kudarcra ítélt eszköz. Magyarország számára például nagyobb kárt okoz, mint Oroszországnak, mert Moszkva olyan területeken épített ki importkiváltó kapacitásokat, amelyekre korábban Magyarország szállított, így hazánk piacokat vesztett. De több más uniós nyugati ország is veszített ugyanilyen okból.

Életemben nem ültem még ilyen hosszú asztalnál, de kárpótolt a tárgyalás hossza és mélysége. A mostani volt a 12. alkalom, hogy találkoztunk - mondta Orbán Viktor.
A mostani volt a legfontosabb, mert ez egy békemisszió volt - emelte ki a miniszterelnök. Az EU egységes, és nincs olyan vezető, aki konfliktust akarnak Oroszországgal, és ez különösen igaz a közép-európaiakra - mondta a kormányfő. A feszültséget csökkenteni kell, hogy ne térjen vissza a hidegháború - tette hozzá.

Putyin: Az orosz aggályokat figyelmen kívül hagyták

Vlagyimir Putyin megismételte, hogy Moszkva figyelmesen tanulmányozza az Egyesült Államok és a NATO által a biztonsági igényeire küldött válaszokat, de már most nyilvánvaló, hogy az orosz aggályokat a felek figyelmen kívül hagyták. A biztonság oszthatatlansága azt is kimondja, hogy senki sem erősítheti a biztonságát mások rovására - szögezte le.

Putyin úgy fogalmazott: a NATO becsapta Oroszországot, hiszen már korábban kapott ígéretet arra, hogy nem terjeszkedik tovább Keletre. Másfelől miközben Moszkva az ellenkezőjét kérte, az Egyesült Államok felmondta a rakétaelhárítással kapcsolatos szerződést, és „hamarosan ott lesznek Romániában és Lengyelországban is”, ráadásul ezek csapásmérő eszközök is lehetnek, nem csupán elhárítók.

A NATO-nak nem kötelező új tagokat felvennie, tehát ebben a kérdésben szem előtt tarthatná a folyamat többi résztvevőjének, így Oroszországnak az érdekeit is - fejtette ki. Mint mondta, Ukrajna nyíltan megfogalmazta, hogy a Krímet akár katonai eszközökkel is vissza szeretné szerezni, „képzeljük el, mi történne, ha NATO-tag lenne”.

Figyelembe kell venni minden fél érdekét, csak így lehet elkerülni, hogy a helyzet végkimenetele ne negatív legyen - mondta Putyin.
Egyetértett azzal, hogy beszélni kell a megoldásról, de hozzátette: ő maga egyelőre „nem áll készen” arra, hogy felvázolja, mi lesz a megoldás.

Egymilliárd köbméterrel nőhet a gáz mennyisége

A magyar-orosz együttműködés legjobb éve volt 2021, 900 ezer embert sikerült beoldani orosz vakcinával, és meghosszabbodott a magyar-orosz gázszerződés - mondta el Orbán Viktor.

Érdemi tárgyalást lehet folytatni arról, hogy egymilliárd köbméterrel nőhet a gázszerződés keretében szállított éves gáz mennyisége - mondta a magyar kormányfő.

A gáz- és áram ára a háztartásokban a háromszorosára nőtt Nyugat-Európában, míg Magyarországon nem. Ha van orosz gáz, akkor van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, akkor nincs rezsicsökkentés - válaszolta újságírói kérdésre Orbán Viktor, aki arra is kitért, hogy ma Nyugat-Európában a gáz és az áram ára 2-3-szorosára nőtt az elmúlt időszakban a háztartások számára. Ez alól Magyarország kivétel, ahol évek óta rezsicsökkentés van érvényben. Orosz gáz nélkül azonban ez nem lenne lehetséges.

A most tárgyalt megállapodással "véglegesen biztonságba helyeztük Magyarország energiaellátását" - fogalmazott a miniszterelnök.

Az Oroszország és Magyarország közötti hosszú távú gázszállítási szerződés értéke a jövőre nézve különösen nagy lesz, tehát nem csökkenteni kell a mennyiséget, hanem inkább növelni - hangoztatta.

Putyin ezzel kapcsolatban kijelentette: Oroszország nyitott a további együttműködésre, megvizsgálják a magyar kérést, de az egymilliárd köbméteres többletszállítás "nagy problémát nem fog jelenteni".

Európában lesznek gondok a gázellátással, Magyarországon nem

Leszögezte, hogy Európában lesznek gondok a gázellátással, de a 2036-ig szóló, eredetileg évi 4,5 milliárd köbméterre vonatkozó szerződésnek köszönhetően Magyarországon nem. Hozzáfűzte: a magyar fogyasztók jóval a piaci ár alatt vásárolhatnak gázt.

Az orosz elnök kiemelte: Magyarország változatlanul bizonyítja azt is, hogy megbízható partner az orosz gáz tranzitszállításában.

Vlagyimir Putyin kiemelte, hogy az energetika fontos szerepet játszik az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokban. Oroszország sok éve megszakítás nélkül látja el Magyarországot energiaforrással, a magyar kőolajfogyasztás 55 százalékát és a gázfogyasztás 80 százalékát fedi le. Emlékeztetett arra, hogy a Mol is részt vesz az oroszországi olajkitermelésben.

Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásán a moszkvai Kremlben
Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásán a moszkvai Kremlben
Fotó: MTI/Kreml

A paksi új blokkok építésének előkészítése végső fázisába lépett

Az energetika témakörében tárgyaltak a paksi atomerőműről is. Orbán Viktor elmondta: az új blokkok építkezésének előkészítése a végső fázisba lépett és amint az utolsó engedély is megvan, "a beruházás automatikusan átlép a következő, úgynevezett létesítési fázisba, és ezzel megtesszük a döntő lépést mi, magyarok, hogy önállók legyünk a villamosenergia-ellátás terén". A magyar áramtermelési rendszer így 2030-ra klímasemleges is lehet - fűzte hozzá.

A miniszterelnök elmondta, hogy az orosz államfő jóváhagyta annak az orosz-magyar vegyesvállalatnak a létrehozását, amely az ukrán-magyar határon a napokban átadandó konténerterminál működtetésében játszik szerepet. Magyarország földrajzi helyzete nagyon kedvező, a keletről érkező áruk Európába lépésének egyik kulcspontja és ezt a szóban forgó vegyesvállalat is segíteni fogja. Ez nagyságrendekkel növelheti meg a magyar gazdaság teljesítményét - szögezte le.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Moszkvában
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Moszkvában
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Hamarosan Magyarország is alkalmas lesz a Szputnyik V gyártására

Orbán Viktor azt is elmondta: Magyarországon hamarosan megkezdi működését egy nagy oltóanyaggyár, amely a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V előállítására is alkalmas lesz. Reményét fejezte ki, hogy erről is sikerül véglegesen megállapodni. Kérdésre válaszolva hozzátette: Magyarország tervez vásárolni az újabb vakcinatípusból, a Szputnyik Lightból és kész beszállni annak gyártásába is, hiszen a kormány célja az, hogy a magyar polgárok rendelkezésére minél többféle vakcina álljon. Az oltóanyag magyarországi vizsgálatai hamarosan befejeződnek.

Kitértek a vasúti kocsik közös projektjére is: ennek keretében az egyiptomi vasútvállalatnak már 600 vagont szállítottak le és még 700at adnak át. Ez további munkahelyeket is biztosít - emelte ki Vlagyimir Putyin.

Orbán Viktor a találkozón azt kérte, hogy Moszkva tegye lehetővé több orosz utasszállító repülőgép érkezését Magyarországra, mert jelenleg a gépek tele vannak és a kapacitás növelése esetén több orosz turista érkezhetne Magyarországra. Szintén magyar kérés, hogy Jekatyerinburgból és Kalinyingrádból is induljanak közvetlen járatok Budapestre.

Objektum doboz

A magyar-orosz kapcsolat kiegyensúlyozott, pozitív és konstruktív

Vlagyimir Putyin azt is elmondta: a koronavírus-járvány ellenére a két ország közötti áruforgalom a tavalyi első tizenegy hónapban 30 százalékkal nőtt, 5,5 milliárd dollárt tett ki. A kölcsönös beruházások értéke eléri az egymilliárd dollárt - tette hozzá.

Eredményesen, hatékonyan dolgozik az orosz-magyar gazdasági együttműködési kormányközi bizottság is - jegyezte meg az orosz elnök.

Objektum doboz

Méltatta azt is, hogy folytatódik a kulturális együttműködési program, amelyet 2024-ig hirdettek meg. Tavaly sikeresen rendezték meg Magyarországon az orosz szellemi kultúra napjait.

Az orosz elnök köszönetet mondott Magyarországnak, hogy támogatja Oroszországot a 2030-as világkiállítás megszervezésében is. Moszkva még egyszer sem rendezett világkiállítást - emelte ki.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart Moszkvában
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart Moszkvában
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Mindkét részről úgy ítélték meg, hogy a magyar-orosz kapcsolat kiegyensúlyozott, pozitív és konstruktív. Orbán Viktor hangoztatta: Magyarország elkötelezett abban, hogy ezt a jövőben is így folytassák.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása a moszkvai Kremlben
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása a moszkvai Kremlben
Fotó: MTI/Kreml

A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki vendéglátójának a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és hangoztatta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be.

A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétoldalú együttműködésében - tette hozzá Orbán Viktor, és a két nagy kihívás éppen a koronavírus-járvány és az energiaellátás volt.

A közelgő magyar választásra kitérve a tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy azt követően is még sokáig szeretnének együttműködni.

„Szeretnék nyerni, jó reményeim vannak arra, hogy hosszú évekig működhetünk együtt” - jelentette ki Orbán Viktor.

Putyin úgy fogalmazott, hogy sok mindent tettek együtt, ami a nép javát szolgálja, és nagyon reméli, hogy ezt a munkát folytatni tudják.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásán a moszkvai Kremlben
Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalásán a moszkvai Kremlben
Fotó: MTI/Kreml

Századvég Alapítvány: Orbán Viktor moszkvai útja a párbeszédet és a fenntartható rezsicsökkentést szolgálja

A magyar baloldal az utazás lemondását követelte a kormányfőtől, ami veszélyezteti a rezsicsökkentés fenntartását és a 2021-es évben megkezdett gazdasági együttműködés folytatását. Mint az előzetes bejelentésekből tudható, Magyarország évi egymilliárd köbméterrel növelné a 2021-ben már lekötött évi 4,5 milliárd köbméteres gázmennyiséget - emelte ki elemzésében az alapítvány.

A magyar lakosság és nemzetgazdaság energiaellátását veszélyeztető követelés nem meglepő a baloldal részéről, hiszen miniszterelnök-jelöltjük többször nyilatkozott elítélően a rezsicsökkentésről, nem támogatta szociális szempontok érvényesítését a benzin árában, illetve a világpiaci energiaáraktól várja a hazai energiafogyasztás csökkenését, amit a lakosság saját fogyasztásának csökkentésével tud támogatni. Márki-Zay Péter szerint kevesebb vizet, áramot és gázt kell használni”. Szerinte az embereket az “árakon keresztül ösztönözzük az energiatakarékosságra”.

A polgári kormány ezzel szemben 10+5 évre szóló, hosszú távú gázszállítási szerződést kötött Oroszországgal, amihez a Nyugat-Balkán országaival és Törökországgal közösen épített Balkáni Áramlat gázvezeték biztosít szállítási útvonalat. Az orosz gázt ezen az útvonalon azeri és türkmén földgáz is kiegészíti.

A fent említett tények alapján megállapítható, hogy a baloldal ezen követelése ellentétes a magyar lakosság érdekével és sokadszorra a brüsszeli álláspontot tükrözi. Az Európai Bizottság ugyanis a rövid távú szerződéseket támogatja, amelyektől az energiaárak csökkenését várja, ám nem számol az ideológiavezérelt klímapolitika következtében jelentősen megugró energiakereslettel. Miközben Nyugat-Európában rekordokat dönt az energia ára, a rezsicsökkentés kiszámíthatóvá teszi a magyar családok költségeit.

A századvég teljes elemzése ide kattintva olvasható.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart Moszkvában
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart Moszkvában
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Szijjártó: A magyar kormány célja a párbeszéd erősítése Kelet és Nyugat között

Jelentős párbeszédhullám indult a nyugati szövetségesek és Oroszország vezetői között a feszültségek csillapítása érdekében, s a magyar kormány célja ennek a folyamatnak az erősítése - közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvában.

A tárcavezető másfél órás megbeszélést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, amelyet követően kiemelte, hogy az utóbbi időszakban rendkívül súlyos feszültség alakult ki a közép-kelet-európai térségben, ami határozottan ellentétes Magyarország nemzetbiztonsági érdekeivel.

Ennek csillapítása pedig kizárólag párbeszéd útján lehetséges a szembenálló felek között, a diplomáciai eszköztár minden elemének felhasználásával. „Mi is ezért jöttünk, ezért vagyunk itt Moszkvában, hogy ezt a párbeszédet erősítsük” - fogalmazott.

Objektum doboz

Szijjártó Péter jó hírnek nevezte, hogy komoly egyeztetések kezdődtek a nyugati szövetségesek és Oroszország vezetői között. Emmanuel Macron francia államfő például az utóbbi napokban kétszer is beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, míg Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a nap folyamán amerikai kollégájával, Antony Blinkennel fog tárgyalni. Emellett egyeztetés alatt van egy telefonhívás Vlagyimir Putyin és Boris Johnson brit kormányfő között és hamarosan brit miniszteri delegáció is érkezhet Moszkvába - sorolta.

„A párbeszédhullám reményt ad arra, hogy ezt a feszültséget lehet csökkenteni, ami teljes mértékben megegyezik a mi nemzetbiztonsági érdekeinkkel is. Hiszen emlékeztessük magunkat arra, hogy amikor csak konfliktus volt Kelet és Nyugat között, azon mi, közép-európaiak mindig rajta vesztettünk” - húzta alá.

A miniszter ezután hangsúlyozta, hogy a tavalyi volt a magyar-orosz kétoldalú együttműködés legjobb éve és a mostani tárgyalások alapján világos, hogy Oroszország is készen áll a folytatásra, minthogy ebből mindkét fél kölcsönös profitál.

Tájékoztatása szerint a keddi találkozón hétpontos közös akciótervet fogadtak el, amelyben egyebek mellett élelmiszeripari, energetikai, űrkutatási, valamint egészségügyi együttműködési kérdések is szerepelnek.

„Az európai kontinens és a világ az elkövetkezendő időszakban is egészségügyi és energiaellátási kihívásokkal fog szembenézni, ez egészen világos. Az elmúlt évben a magyar-orosz együttműködés sokat segített abban, hogy mind az egészségügyi, mind az energiaellátási válságokra jó válaszokat tudtunk adni, és ez az együttműködés a jövőben is Magyarország érdekét fogja szolgálni” - jelentette ki.

Nézőpont: Három év és száz találkozó

A 2014-es kelet-ukrajnai konfliktus óta Vlagyimir Putyint a liberális média fősodra a világpolitika nemkívánatos személyének titulálja, és azzal a kérdéssel, hogy lehet-e Putyinnal találkozni, nyomást gyakorol egyes országok vezetőire a nemzetközi kapcsolatok alakításában. Az utóbbi évek diplomáciai eseményei azt mutatják, hogy a nemzetközi kapcsolatok valósága ennél jóval árnyaltabb: bár Oroszország elnöke megosztó, továbbra is megkerülhetetlen a világpolitikában. Vlagyimir Putyinnak az elmúlt három évben – a nagyobb multilaterális csúcstalálkozókat nem számítva – 75 országgal mintegy 550 két- vagy háromoldalú diplomáciai egyeztetése volt más országok vezetőivel. Az összes kapcsolatfelvétel több mint negyede, 145 alkalom az euroatlanti térség 16 országának vezetőivel folytatott megbeszélést jelentett.

A Nézőpont Intézet által, Vlagyimir Putyin diplomáciai közelmúltjáról készített teljes elemzés ide kattintva érhető el.

Lavrov: A Nyugat igyekszik elfelejteni a biztonság oszthatatlanságának elvét

A Nyugat igyekszik elfelejteni a biztonság oszthatatlanságának elvét - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 24 hírtelevízióban sugárzott nyilatkozatában, miután kedden telefonon beszélt amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel.

Lavrov szerint az Egyesült Államok fontos, de másodlagos kérdések megvitatására összpontosít az Oroszország által sürgetett biztonsági garanciák ügyében. Az orosz diplomácia vezetője kifogásolta, hogy Washington szerinte negatívan reagált Moszkvának arra a követelésére, hogy szövetségeseivel együtt jóhiszeműen teljesítse a biztonság oszthatatlanságáról szóló megállapodást.
Hangsúlyozta, hogy Oroszország ragaszkodni fog az őszinte párbeszédhez és ahhoz, hogy őszinte magyarázatot kapjon arra, miért nem akarja teljesíteni a Nyugat a kötelezettségvállalásait.

„Más szóval, a nemzetközi jognak ezt az euroatlanti térségben elfogadott kulcsfontosságú elvét (a biztonság oszthatatlanságának elvét) nyugati kollégáink egyszerűen megpróbálják nemcsak figyelmen kívül hagyni, hanem teljes mértékben átadni a feledésnek. És hogy ez ne történhessen meg, amikor Washingtonból megkaptuk a reagálást eredeti javaslatainkra, ezt külön üzenetben részletesen leírtam és elküldtem az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagállamai és számos más állam külügyminiszterének, hogy ismerjék az álláspontunkat” - mondta az orosz külügyminiszter.

Lavrov közölte: Oroszországban a befejezéséhez közeledik a tárcaközi egyeztetés arról, hogy Moszkva miként reagáljon a biztonsági garanciaigényére adott amerikai válaszra. A javaslatokat Vlagyimir Putyin elnöknek fogják beterjeszteni.

Századvég: nagyon biztató eredménnyel zárult a Putyin-Orbán-találkozó

A Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetőjének értékelése szerint nagyon biztató eredménnyel zárult Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor moszkvai tárgyalása.

Hortay Olivér az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy az Európában kialakult energiaválság miatt a felelős kormányoknak, országoknak el kell kezdeniük megvizsgálni, hogy a következő fűtési időszakban honnan biztosítják földgázellátásukat.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország nagy valószínűséggel megkapja az igényelt plusz egymilliárd köbméter földgázt Oroszországtól, a Századvég üzletágvezetője az orosz elnöknek a találkozó után tett kijelentéseit idézte, amely szerint Magyarországon nem lesznek ellátásbiztonsági problémák.

A kérdésben április elejére várható eredmény - mondta Hortay Olivér, a magyar kormányfő szavait is idézve, aki szerint "nagyon közel van a megállapodás".


Hozzátette: tavaly decemberben egyes országokban a tízszeresére emelkedett a földgáz ára, ehhez képest Magyarország az Oroszországgal kötött hosszú távú, 2036-ig szóló gázellátási szerződés értelmében a piaci árnál sokkal olcsóbban tudja beszerezni az energiahordozót. Utalt arra, hogy Vlagyimir Putyin nyilatkozata szerint Magyarország a piaci árak ötödéért jut az orosz földgázhoz.


Hortay Olivér közölte azt is, hogy a hosszú távú szerződés értelmében az ország földgázellátása biztosított, továbbá Európában Magyarországon kell a legkevesebbet fizetni a földgázért és az áramért is.

Úgy folytatta, ez a vállalatok számára is elengedhetetlenül szükséges versenyképességi tényező, amely akár a beruházási döntéseiket is befolyásolhatja.

A paksi bővítésre térve a Századvég munkatársa azt mondta: a beruházás az ütemtervnek megfelelően halad, hamarosan célegyenesbe fordul, és kezdődik a létesítési fázis.

Magyarország ellátásbiztonságához, energiaszuverenitásának megteremtéséhez és megőrzéséhez is szükséges a bővítés, amit nem kizárólag magyar, hanem régiós projektnek nevezett, mivel - fűzte hozzá - a térségnek egyre nagyobb az energiaigénye.

Hortay Olivér irreális állításnak nevezte Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt azon szavait, amelyek szerint nincs szükség az orosz-magyar gázellátási szerződés bővítésére.

Kapcsolódó írásaink