Külföld

Orbán Viktor: Magyarországnak ebből a konfliktusból ki kell maradnia!

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelbe utazik, ahol az Európai Unió állam- és kormányfői rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az orosz-ukrán válság ügyében - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

Orbán Viktor: Magyarországnak ebből a konfliktusból ki kell maradnia!
Orbán Viktor miniszterelnök az európai konzervatív pártvezetők plenáris ülésén
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök este nyolc órára hívta össze a tanácskozást.

Meghívólevelében azt írta: a legújabb fejlemények megtárgyalásán kívül szó lesz arról, hogyan védjék meg a szabályokon alapuló nemzetközi rendet; hogyan viszonyuljanak Oroszországhoz, illetőleg Oroszország felelősségre vonásához tetteiért; valamint hogyan fogják tovább támogatni Ukrajnát és népét

Objektum doboz

Ukrajna teljes területén rendkívüli állapotot rendelnek el

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) úgy határozott, hogy az egész országban rendkívüli állapotot vezet be, kivéve Donyeck és Luhanszk megyéket, ahol ez a vészhelyzeti jogi rendszer már érvényben van - közölte Olekszij Danyilov, az RNBO titkára szerdán, a tanács ülését követően.

A döntést még jóvá kell hagynia a parlamentnek. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a törvényhozásnak erről 48 órán belül határoznia kell.

Putyin: Oroszország kész a nyílt és becsületes párbeszédre

Oroszország kész a nyílt és becsületes párbeszédre a nemzetközi ügyekben, mindemellett az állam legfontosabb feladata a védelmi képesség biztosítása marad - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a haza védelmezőjének napja elnevezésű ünnep alkalmából szerdán elmondott köszöntőjében.

Párizs szerint a rendkívüli csúcstalálkozón a tagállamoknak egységet kell felmutatniuk

Egységet kell felmutatniuk az Európai Unió tagállamai vezetőinek az orosz-ukrán határon kialakult, valamint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségének elismerése okozta feszültség miatt csütörtökre összehívott rendkívüli csúcstalálkozón - vélte az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország.

Az Elysée-palota szerda esti tájékoztatása szerint a tagállami vezetők azokat a szankciókat fogják előkészíteni, amelyek abban az esetben lépnek életbe, ha Oroszország inváziót indít Ukrajna ellen, valamint megvitatják az agresszió esetleges gazdasági és migrációs következményeit.
Emmanuel Macron államfő, mielőtt Brüsszelbe indul, egyeztet Volodimir Zelenszkij elnökkel és más európai vezetőkkel - jelezte a francia elnöki hivatal.


„A csütörtöki csúcstalálkozó célja kimondani, hogy egységesek vagyunk, és hogy az európai család összetart” - fogalmazott az elnöki forrás. „Az ukrajnai helyzet továbbra is nagyon veszélyes, az az előrejelzés - amelyet sokan osztanak -, hogy Vlagyimir Putyin (orosz) elnök nem marad ennyiben, és nagyon lehetséges, nagyon valószínű, hogy a válságnak újabb fejleményei lesznek” - tette hozzá a forrás az AFP francia hírügynökségnek.


„Annak is megvan a kockázata, hogy Putyin elnök ügy dönt, teszteli a környezetét: a balkániakat, Boszniát, Moldovát, a Kaukázust. Szeretnénk, ha minden egyes ország tisztában lenne azzal, hogy választania kell, és hogy az együttműködés az Európai Unióval egyértelműséget kíván” - hangsúlyozta az Elysée-palota.

Objektum doboz

Orbán Viktor: Magyarországnak ebből a konfliktusból ki kell maradnia!

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán látogatást tett a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjában, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel együtt találkozott azokkal a katonatisztekkel, akik Magyarország biztonságát garantálják parancsnoki munkájukkal - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjában
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjában
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A látogatás után a kormányfő arról beszélt, hogy a helyzet továbbra is komoly, feszült, mindent meg kell tenni a háború elkerülése érdekében. Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia; Magyarország biztonsága a legfontosabb - szögezte le.

Objektum doboz

Orbán Viktor ennek megfelelően visszautasította azokat a baloldali javaslatokat, amelyek katonák és fegyverek Ukrajnába küldéséről szólnak.

A látogatásról készült, Orbán Viktor közösségi oldalán közzétett videóban a miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarországnak a béke helyreállításában tett nemzetközi erőfeszítésekben kell szerepet vállalnia és közben a hadseregnek fel kell készülnie arra, hogyha a dolgok rosszra fordulnak, és menekültek érkeznek, akkor a hadsereg a rendőrséggel együttműködve képes legyen ezt a helyzetet kezelni.

Orbán Viktor szavai zárásaként úgy fogalmazott: „ma azt a benyomást szereztem, hogy erre képesek vagyunk, Magyarország biztonsága jó kezekben van”.

Kapcsolódó írásaink