Gasztro

Táplálkozási szakértő elmondja, hogyan készíthet egészséges házi chipset

Sárgarépa, cékla, burgonya, cukkini vagy akár alma

Ez a nassolnivaló remek alternatívája lesz a bolti rágcsálnivalóknak – írja a Championat.com.

Táplálkozási szakértő elmondja, hogyan készíthet egészséges házi chipset
Képünk illusztráció
Fotó: foodcollection via AFP/Foodcollection GesmbH

Táplálkozási szakértő elmondta hogyan lehet otthon egyszerűen és gyorsan egészséges chipset készíteni zöldségekből és gyümölcsökből.

A házi készítésű chips fő előnye az összetétel feletti kontroll. Sokkal egészségesebbek, mint a boltiak, mert kevesebb sót és zsírt adnak hozzá, és általában vegyszerek nélkül készülnek – hangsúlyozza a szakértő. Ez lehetővé teszi a termékekben található vitaminok és ásványi anyagok megőrzését, valamint az étel kalóriatartalmának szabályozását.

A táplálkozási szakértő egy egyszerű receptet írt le az ideális chipshez, amelyhez sárgarépa, cékla, burgonya, cukkini vagy akár alma is illik. A főzési folyamat több kulcsfontosságú szakaszból áll.

Vékony szeletelés. A szeleteknek egyformáknak kell lenniük, 3-5 mm vastagoknak. Ehhez jobb zöldségvágót vagy reszelőt használni.

Elkészítés: Néhány zöldséget, például a burgonyát, le kell öblíteni a keményítő eltávolítása érdekében, majd alaposan meg kell szárítani papírtörlővel.

Minimális olajfogyasztás. A táplálkozási szakértő azt tanácsolja, hogy ne üvegből öntsünk olajat, hanem spray-vel minimális fogyasztást érjünk el. Jobb olíva- vagy kókuszolajat választani.

Sütés. Süssük a hasábburgonyát 15-25 percig 180-200°C-on. Fontos, hogy a sütési idő felénél megfordítsuk, hogy egyenletesen ropogós kérget kapjunk.

A házi készítésű chips egyetlen különlegessége a rövid eltarthatósága. Légmentesen záródó dobozban körülbelül három napig ropogósak maradnak. Ezután elveszítik tulajdonságaikat és megpuhulnak, de továbbra is ehetők maradnak – jegyezte meg.