Életmód
Milyen olajat érdemes hozzáadni az étrendhez, hogy tovább éljünk?
Szakértők ajánlása

Egy 33 évig tartó, több mint 220 000 résztvevővel végzett tanulmányban a tudósok megállapították, hogy a vaj növényi alapú alternatívákkal való helyettesítése 16%-kal csökkentheti a szív- és érrendszeri, valamint az onkológiai betegségek kockázatát.
Ennek az az oka, hogy a vaj gazdag telített zsírokban és transzzsírokban, amelyek káros hatással vannak a szívre és a hormonális egyensúlyra. Ezzel szemben a növényi olajok linolsavat tartalmaznak, amely támogatja a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer egészségét, és csökkenti a koleszterinszintet is. Ezenkívül az olíva-, szója- és repceolaj antioxidánsok, különösen E-vitamin forrása.
A szakértők megjegyzik: az egészség javítása érdekében elegendő, ha naponta mindössze 10 gramm vajat növényi olajjal helyettesítünk. A vajat nem szabad teljesen kizárni az étrendből - értékes mikroelemeket (kalciumot, foszfort, magnéziumot) és egyedi aminosavakat tartalmaz. A fő szabály az, hogy ne lépjük túl a napi 5-10 grammos normát.