Életmód

Milyen olajat érdemes hozzáadni az étrendhez, hogy tovább éljünk?

Szakértők ajánlása

Az Egyesült Államok tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy a vaj gyakori fogyasztása körülbelül 15 százalékkal növeli a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét. E kockázatok csökkentése érdekében a szakértők a növényi olajok – olíva-, szója- vagy repceolajok – előnyben részesítését javasolják. A tanulmány eredményeit a JAMA Internal Medicine folyóiratban tették közzé.

Milyen olajat érdemes hozzáadni az étrendhez, hogy tovább éljünk?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Egy 33 évig tartó, több mint 220 000 résztvevővel végzett tanulmányban a tudósok megállapították, hogy a vaj növényi alapú alternatívákkal való helyettesítése 16%-kal csökkentheti a szív- és érrendszeri, valamint az onkológiai betegségek kockázatát.

Ennek az az oka, hogy a vaj gazdag telített zsírokban és transzzsírokban, amelyek káros hatással vannak a szívre és a hormonális egyensúlyra. Ezzel szemben a növényi olajok linolsavat tartalmaznak, amely támogatja a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer egészségét, és csökkenti a koleszterinszintet is. Ezenkívül az olíva-, szója- és repceolaj antioxidánsok, különösen E-vitamin forrása.

A szakértők megjegyzik: az egészség javítása érdekében elegendő, ha naponta mindössze 10 gramm vajat növényi olajjal helyettesítünk. A vajat nem szabad teljesen kizárni az étrendből - értékes mikroelemeket (kalciumot, foszfort, magnéziumot) és egyedi aminosavakat tartalmaz. A fő szabály az, hogy ne lépjük túl a napi 5-10 grammos normát.

Kapcsolódó írásaink