Életmód

Négyféle hús, ami jót tesz a szívnek és az ereknek

Mit eszik egy igazi férfi?

Egy táplálkozási szakértő megjegyzi, hogy a sovány húsok - marha-, baromfi-, szarvas- és nyúlhús - nemcsak jó ízűek, hanem segítenek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is, írja Gazeta.

Négyféle hús, ami jót tesz a szívnek és az ereknek
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Artur Widak

Ezenkívül a férfiak gyakran elhanyagolják egészségüket, ami növeli a magas vérnyomás, a szívroham vagy a stroke kockázatát. A táplálkozás azonban kulcsszerepet játszhat ezek megelőzésében.

A hús mellett hasznos zöldségeket, gyümölcsöket, erjesztett tejtermékeket, például cukrozatlan joghurtot vagy kefirt is beépíteni az étlapra. A halolaj is figyelmet érdemel - segít kordában tartani a koleszterinszintet, és védi az ereket a plakkok képződésétől.

Az antioxidánsok jót tesznek az általános egészségnek, mint például a bogyós gyümölcsök, a brokkoli, a kelbimbó, a fekete szőlő és a zöld tea. Ne feledkezzünk meg a magnéziumban és kalciumban gazdag ételekről sem, mint például az avokádó, a hüvelyesek, az étcsokoládé és a sajt.

De jobb kizárni a sós ételeket, különösen azokat, amelyek a szokásosnál több sót tartalmaznak - ezek azok, amelyek leggyakrabban károsítják a szív- és érrendszert.

És persze érdemes megjegyezni: a legjobb, ha minden táplálkozási tanácsot szakemberrel beszélünk meg.

Kapcsolódó írásaink