Gasztro
Ezeket érdemes lefekvés előtt fogyasztani
Az idegrendszer megnyugtatására kamilla- vagy citromfűteát főzhetünk

A szakértő ezért azt javasolja, hogy a vacsorához zöldségeket és gyümölcsöket (banán, kivi, cseresznye) fogyasszunk, amelyek melatonint és magnéziumot tartalmaznak, mert ezek a relaxációhoz szükségesek. Lassú szénhidrátoknak (hajdina, zabpehely, édesburgonya) is jelen kell lenniük. Ezek segítenek a szervezetnek zökkenőmentesen átállni a nyugalmi üzemmódba. A triptofánban gazdag termékek, mint például a pulyka, a tökmag, a mandula, részt vesznek az alváshormon termelésében. Az idegrendszer megnyugtatására kamilla- vagy citromfűteát főzhetünk.
„Kerülje az esti órákban a zsíros húsokat és kolbászokat – nehezen emészthetők és megzavarják az alvást. A kávé, az erős tea és a csokoládé koffeint tartalmaz, ami élénkít és szintén zavarja az alvást. Ha ez problémát jelent, akkor a koffeintartalmú termékeket délután 2 óra után, vagy még jobb, ha dél után kizárjuk. A fűszeres és sós ételek szomjúságot és kellemetlen érzést okoznak éjszaka. Az édességek és a fehér kenyér a vércukorszint hirtelen emelkedését idézik elő, ami megzavarja az alvást. Optimális, ha lefekvés előtt 2-3 órával könnyű ételeket vacsorázunk” – mondta a szakember.
A táplálkozási szakértő három egyszerű szabályt is megnevezett a jó alváshoz szükséges vacsorához. Érdemes sovány fehérjéket választani, például halat, csirkét és zöldségeket. Az egyensúly kedvéért az ételnek tartalmaznia kell összetett szénhidrátokat és néhány egészséges zsírt (avokádót és dióféléket).
„Az ideális vacsora a jó éjszakai alváshoz könnyű és kiegyensúlyozott. Próbáljuk meg módosítani az étrendet, és az alvásunk már néhány nap alatt is jobbá válhat” – összegezte a Sports.kz a Sport-express.ru-ra hivatkozva.