Életmód

Egy orvos megnevezte a három legkárosabb kávéfajtát

Érdemes odafigyelni

Alexandra Fileva orvosszakértő megnevezte a három legkárosabb kávéfajtát – írja a Lenta.

Egy orvos megnevezte a három legkárosabb kávéfajtát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu/Yasin Baturhan Ergin

Fileva szerint a három az egyben filteres kávéitalok vezetik a legkevésbé népszerű kávéitalok listáját. Megjegyezte, hogy sok cukrot, hidrogénezett növényi zsírokat és szintetikus vegyületeket tartalmaznak, amelyek allergiát és gyomor-bélrendszeri problémákat okozhatnak.

Az orvos a lattét, macchiatót, mokkát és más, tejszínnel és sziruppal ízesített kávéitalokat valamivel kevésbé károsnak minősítette. Szerinte ezek veszélye a magas telítettzsír-, cukor- és kalóriatartalmukban rejlik. Ha ezt nem vesszük figyelembe az étrend tervezésekor, az ilyen kávéitalok rendszeres fogyasztása anyagcserezavarokat, zsírmájbetegséget, sőt magas koleszterinszintet is okozhat.

A szakértő szerint a Frappuccino az utolsó a listán. Sok cukorral, mesterséges aromákkal és sűrítőanyagokkal készül.

Fileva azt is megjegyezte, hogy az alacsony minőségű instant kávénak semmilyen jótékony hatása nem lehet. Továbbá a kémiai oldószerek használata az ilyen termékekben az akrilamid, egy rákkeltő anyag szintjének emelkedéséhez vezethet.