Életmód
Mely zöldségek a legjobbak a cukorszint szabályozására?
A tudósok szerint

Erre a következtetésre jutottak az ausztrál Edith Cowan Egyetem tudósai, akiknek tanulmánya a Diabetes, Obesity and Metabolism című folyóiratban jelent meg.
A szerzők egy kísérletet végeztek magas vérnyomású, de nem cukorbeteg emberek bevonásával. A résztvevők két héten keresztül különböző zöldségeket fogyasztottak: némelyik keresztesvirágú zöldség (brokkoli, karfiol, káposzta és kelkáposzta), mások gyökérzöldségek és tökfélék (sárgarépa, burgonya és tök) voltak.
Azt tapasztaltuk, hogy a keresztesvirágú zöldségeket fogyasztó résztvevőknél stabilabb vércukorszint-ingadozások voltak megfigyelhetők, mint azoknál, akik gyökérzöldségeket és tököt fogyasztottak.
Ennek a diétának az egyik fő előnye az étkezés utáni vércukorszint-ingadozások csökkenése volt. Ezek a hirtelen ingadozások különösen veszélyesek a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kitett emberek számára.