Életmód

A rizsliszt egészségügyi előnyei

Az egészségesen táplálkozók kedvence

A rizs- és a búzaliszt kalóriatartalma szinte azonos: átlagosan 365 kcal 100 grammonként. Tévedés tehát azt gondolni, hogy a rizslisztből alacsony kalóriatartalmú étel készíthető. A Blognews cikkéből számos más jótékony tulajdonsággal is rendelkezik.

A rizsliszt egészségügyi előnyei
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

— A rizsliszt nem tartalmaz glutént, így lisztérzékenységben szenvedők számára is alkalmas.

— Számos hasznos elemet tartalmaz: káliumot, magnéziumot, cinket, foszfort, kalciumot és nátriumot. Az ásványi anyagok erősítik a csontszövetet.

A rizsliszt rostokban is gazdag, ami javítja az emésztést. Különösen a barna rizsből készült.

— A rizsliszt E-vitamint tartalmaz, egy antioxidánst, amely lelassítja a sejtek öregedési folyamatát.

Éppen jótékony tulajdonságai miatt vált a rizsliszt az egészségesen táplálkozók kedvencévé: ebből a szempontból nemcsak a kalóriatartalom fontos, hanem az ételek összetétele is.

A rizsliszt káros hatásai

De minden előnye ellenére a rizsliszt bizonyos esetekben ellenjavallt lehet. Magas keményítőtartalma miatt puffadást és felfúvódást okozhat gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedőknél, legyenek azok krónikusak vagy akutak.

A fitinsav, amely szintén megtalálható a rizslisztben, zavarhatja a szervezet ásványi anyagainak felszívódását. Tehát, ha ásványianyag-hiányt diagnosztizáltak Önnél, a legjobb, ha kerüli a rizsliszt fogyasztását.

A cukorbetegeknek konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt rizslisztet fogyasztanának az étrendjükbe, mivel ez a rizs a vércukorszint emelkedéseit okozhatja.

Kapcsolódó írásaink