Életmód

Ilyen vajat soha nem szabad venni

Így lehet észrevenni a boltban a hamisítványt

A vaj évszázadok óta a minőségi táplálkozás szimbóluma és nélkülözhetetlen összetevő az asztalunkon. A modern piac azonban tele van olyan termékekkel, amelyeknek csak neve vaj.

Ilyen vajat soha nem szabad venni
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A természetes vaj helyett növényi zsírok, aromák és színezékek keverékeit árulják, amelyeknek nemcsak nincs tápértékük, hanem károsak is lehetnek az egészségre - figyelmeztet az ukrán TSN.

A hamis vaj különösen veszélyes az alacsony zsírminőség miatt. Tejzsír helyett gyakran olcsó növényi olajokat vagy margarint használnak, ami negatívan befolyásolja az ereket. Kémiai aromák és színezékek hozzáadásával a gyártók megpróbálják utánozni a valódi vaj ízét és illatát, de teljesen figyelmen kívül hagyják a tápértéket. A természetes vajjal ellentétben az ilyen termékek nem tartalmaznak A-, D- és E-vitamint, kalciumot vagy jótékony zsírsavakat, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséghez.

Azoknak a vásárlóknak, akik biztosak akarnak lenni a vaj minőségében, figyelmesen el kell olvasniuk a címkéket. A valódi vajnak csak "pasztőrözött tejszínt" kell tartalmaznia, és a zsírtartalom nem lehet kevesebb, mint 72,5 százalék.

Napi 10-30 gramm

Figyelmet kell fordítani a csomagolásra is, azaz a gyártás dátumára, a gyártó címére és a minőségi tanúsítványra. A szín és a textúra is sokat elárul: a vajnak egyenletesnek kell lennie, foltok és vízcseppek nélkül, míg a túl sárga árnyalat hozzáadott színezékeket jelezhet.

Kapcsolódó írásaink