Életmód
Az almamag fogyasztásának súlyos mellékhatásai
Az almamag fogyasztása általában ártalmatlan, de váratlan és kellemetlen mellékhatásokat okozhat

A fulladás és a légúti elzáródás az almamag fogyasztásának leggyakoribb súlyos kockázata. Ezek a magok beragadhatnak a torokba, és bejuthatnak a légutakba, irritációt és gyulladást okozva a tüdőben.
A kis magvak különösen veszélyesek a kisgyermekek számára, mivel a gyerekeknek kisebb a torka és a légútjai, mint a tinédzsereknek és a felnőtteknek. Előfordulhat, hogy a gyerekek nem veszik észre a magokat, vagy nevetés vagy játék közben megehetik őket, ami növelheti annak kockázatát, hogy valami elakadjon a torkukban, vagy rossz pipán menjen le - írja a WellHealth.
2. Gyomorpanaszok
Néhány embernél, különösen az irritábilis bél szindrómában vagy gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél, bizonyos ételek fájdalmat vagy kellemetlenséget okozhatnak.1 A kellemetlen érzés elmúlhat, miután a magokat a székletbe juttatja. Egyes esetekben a gyulladás tartós lehet, amíg kezelést nem kap.
Ha olyan betegsége van, amely befolyásolja az emésztőrendszert, fontos, hogy beszéljen gasztroenterológusával arról, hogy mit kell tennie, ha tüneteket okozó dolgot eszik.
3. Divertikulitisz fellángolása
Ha divertikulitiszben szenved, azt tanácsolták, hogy kerülje a magvakat, a pattogatott kukoricát vagy más apró, kemény ételeket. Úgy gondolták, hogy ezek az ételek elakadhatnak a diverticulákban (kis tasakok a bélnyálkahártyában), és gyulladást és fellángolásokat válthatnak ki.
Néhány legújabb kutatás azt sugallja, hogy a divertikulitiszben diagnosztizált embereknek nem kell elkerülniük a magokat.4 Általánosságban elmondható, hogy a bőséges rostellátást biztosító étrend jó iránymutatásnak számít a divertikulitiszben szenvedők számára.
4. Allergiás reakció
Bár ritka, egyesek csak az almamagra allergiásak, a többi gyümölcsre nem.5 Az ételallergia tünetei a nagyon enyhe, gyorsan magától megszűnő tünetektől a súlyos és életveszélyes hatásokig (anafilaxia) terjedhetnek, amelyek sürgősségi kezelést igényelnek.
Az ételallergia tünetei eltérőek, és a következők lehetnek:6
- Bőrkiütés a bőrön
- Kiütés vagy duzzanat az ajkak körül
- Égő vagy fájó érzés a szájban
- Duzzadt nyelv
- Légzési nehézség
- Szédülés, szédülés, szapora szívverés
- Eszméletvesztés vagy görcsrohamok
Ha Ön vagy gyermeke allergiás tüneteket tapasztal, fontos, hogy felhívja a figyelmet. Ha almára vagy almamagra allergiát diagnosztizáltak, az alapellátást nyújtó szolgáltató vagy az allergológus utasításokat adhat arra vonatkozóan, hogy mit kell tennie, ha tüneteket tapasztal.
5. Cianidmérgezés
Cianid A mérgezés az almamag fogyasztásának egyik legsúlyosabb, de ritkább kockázata.7 Ehhez a hatáshoz nagy mennyiségű almamagot kell enni. Egy almamag - vagy akár néhány almamag - véletlen lenyelése valószínűleg nem veszélyes.
Amikor az almamag lebomlik az emésztőrendszerben, felszabadítja az amigdalin nevű anyagot, amely kémiai reakción megy keresztül, amely kis mennyiségű cianidot termel. Néhány más gyümölcsfaj, köztük az őszibarack és a szilva magjai ugyanolyan kémiai reakciót és kockázatot okozhatnak.
A perspektíva megértése érdekében a kutatók öt különböző típusú almamagban mérték a cianidszintet, és 12 és 86 nanogramm / milligramm (ng/mg) közötti tartományt találtak.8 A toxikus hatások kiváltásához azonban sokkal magasabb szintre van szükség. El kell érniük a 0,05 mg cianidot deciliter vérre vagy annál magasabbra.9
A magas C-vitamin-tartalom fogyasztása több cianidot szabadíthat fel a gyümölcsmagokból, növelve a cianidmérgezés kockázatát.
A cianidmérgezés tünetei és hatásai a következők:
- Gyors légzés
- Légszomj
- Görcsök
- Eszméletvesztés
A cianidmérgezés halálos lehet, az azonnali orvosi kezelés pedig életmentő lehet.