Életmód
Egy gasztroenterológus elmagyarázta, mely egészséges ételek károsíthatják a májat
A máj fő ellenségei továbbra is a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek

A szakértő szerint a telített állati zsírokban gazdag élelmiszerek veszélyben vannak. Annak ellenére, hogy vitaminokat tartalmaznak, a vaj és a zsíros húsok (például a kacsa és a liba) zsírmájbetegséghez vezethetnek a legyengült májú embereknél.
Bizonyos zöldségek és savas ételek szintén váratlan veszélyt jelentenek. A koriander, a sóska, a medvehagyma, a kivi és az áfonya nagy koncentrációban tartalmaz savakat és illóolajokat, amelyek irritálják az epevezetékeket és megzavarhatják azok működését.
Az orvos különös figyelmet fordított az édes gyümölcsök és a méz veszélyeire. A fruktózt, a glükózzal ellentétben, szinte teljes egészében a máj dolgozza fel. A felesleges fruktóz könnyen zsírrá alakul és felhalmozódik a máj sejtjeiben, ami szintén májbetegséghez vezet. Továbbá a fruktóz gyengén jelzi a jóllakottságot, ami túlevésre ösztönöz.
A máj fő ellenségei továbbra is a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek: a szénsavas italok, a szirupok, sőt még néhány fruktóz alapú édesítőszer is. A túlzott sófogyasztás szintén károsítja a szervet, megzavarja a zsírok emésztését és epekövek kialakulásához vezet.