Életmód

Egy gasztroenterológus elmagyarázta, mely egészséges ételek károsíthatják a májat

A máj fő ellenségei továbbra is a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek

Ezek váratlan veszélyek a szervezet fő „szűrőjének” egészségére. Egy gasztroenterológus az Aif.ru- nak beszélt arról, hogy mit kell kerülni a máj egészségének megőrzése érdekében.

Egy gasztroenterológus elmagyarázta, mely egészséges ételek károsíthatják a májat
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/SKX/Science Phot/Sebastian Kaulitzki

A szakértő szerint a telített állati zsírokban gazdag élelmiszerek veszélyben vannak. Annak ellenére, hogy vitaminokat tartalmaznak, a vaj és a zsíros húsok (például a kacsa és a liba) zsírmájbetegséghez vezethetnek a legyengült májú embereknél.

Bizonyos zöldségek és savas ételek szintén váratlan veszélyt jelentenek. A koriander, a sóska, a medvehagyma, a kivi és az áfonya nagy koncentrációban tartalmaz savakat és illóolajokat, amelyek irritálják az epevezetékeket és megzavarhatják azok működését.

Az orvos különös figyelmet fordított az édes gyümölcsök és a méz veszélyeire. A fruktózt, a glükózzal ellentétben, szinte teljes egészében a máj dolgozza fel. A felesleges fruktóz könnyen zsírrá alakul és felhalmozódik a máj sejtjeiben, ami szintén májbetegséghez vezet. Továbbá a fruktóz gyengén jelzi a jóllakottságot, ami túlevésre ösztönöz.

A máj fő ellenségei továbbra is a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek: a szénsavas italok, a szirupok, sőt még néhány fruktóz alapú édesítőszer is. A túlzott sófogyasztás szintén károsítja a szervet, megzavarja a zsírok emésztését és epekövek kialakulásához vezet.

Kapcsolódó írásaink