Életmód
Ez történik a testünkkel, ha mindennap zabpelyhet eszünk
Hatásai már egy hét után jelentkeznek

A zabban található oldható rost, különösen a béta-glükán, segít abban, hogy az emésztés egyenletesebben és könnyebben menjen végbe. A rostok hozzájárulnak a bélmozgások rendszerességéhez, és támogatják a bélflóra egészséges működését. Ennek köszönhetően sokan már néhány nap után tapasztalják a komfortérzet javulását, a puffadás mérséklődését és a kiegyensúlyozottabb emésztést – írja az elle.hu.
A zab lassan emésztődő összetett szénhidrátokat és rengeteg rostot tartalmaz, így nem okoz hirtelen vércukor-ingadozásokat. Ennek köszönhetően nem terheli a hasnyálmirigyet és állandó energiaszintet biztosít, a falásrohamok is csökkennek. A rendszeres fogyasztása különösen előnyös lehet azoknak, akiknél fennáll a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.
A gyors felszívódású szénhidrátokkal ellentétben a zab fokozatosan szabadítja fel az energiát. Ennek hála elkerülhetők a hirtelen energiazuhanások és a fáradtság. Mivel sokáig teltségérzetet ad, hozzájárul a kalóriabevitel szabályozásához és a normál testsúly megtartásához.
Kutatások bizonyítják, hogy napi 3 gramm béta-glükán – ami egyetlen adag zabkásában is megtalálható – csökkenti az LDL („rossz”) koleszterinszintet. Ez azért nagyszerű, mert így alacsonyabb lehet az érelmeszesedés-, szívroham vagy sztrók esélye.
A zab tele van ásványi anyagokkal, például cinkkel és magnéziummal, továbbá antioxidánsokkal, amik mérséklik az oxidatív stresszt. Rendszeres fogyasztásával így a bőrünkért is sokat tehetünk: kiegyensúlyozottabb lehet a bőrtónus, mérséklődhetnek a pattanások és összességében egészségesebb kinézet érhető el.