Életmód

Így készítse el a zabpelyhet, hogy eltűnjön a hasi zsír

A zabpehely szuperélelmiszernek számít

A zabpehelynek sok előnye van: 70 százalékban szénhidrátot, 15 százalékban fehérjét tartalmaz, gazdag telítetlen zsírsavakban, B1-, B9- és K-vitaminokban, valamint magnéziumban, vasban és cinkben. Ezenkívül a kis pehelyek rostokban is gazdagok, amelyek béta-glükánja akár a koleszterinszintet is csökkentheti.

Így készítse el a zabpelyhet, hogy eltűnjön a hasi zsír
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Aki zabpehelyet eszik – akár joghurtban, akár zabkásaként – jót tesz a szervezetének. De mi is az egészségesebb? A főzetlen vagy a megpuhított pehely? Az egyik elkészítési mód még a fogyásban is segít.

Mit csinál a nyers zabpehely a gyomorban?

A gyomor könnyen megemészti a nyers zabpelyhet. Tehát semmi nem szól ellene, hogy közvetlenül tejbe vagy joghurtba keverjük. A pelyhek azonban fitinsavat tartalmaznak, egy másodlagos növényi anyagot, amely megköti a zabpehelyben található tápanyagokat.

Nyers állapotban ez nagyobb mennyiségben van jelen, ami megnehezíti a tápanyagok felszívódását. Csak hideg folyadékban való áztatás (legalább 30 percig) bontja le a fitinsavat, így a fontos tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok megmaradnak.

A főtt zabpehely segít a fogyásban

Aki reggel hidegen eszi annak ez, sok energiát igényel a testétől. Ez étvágyrohamokat okoz. Meleg étkezés esetén a testnek nem kell felmelegítenie az ételt az emésztéshez.

Így sok energia marad, amelyet a nap többi részében értelmesen beoszthat és más feladatokra fordíthat. A melegítés során ugyan fontos tápanyagok vesznek el, de a teltségérzet hosszabb ideig tart, mert a pelyhek megduzzadnak és megnő a térfogatuk.

Mindkét változatnak vannak tehát előnyei és hátrányai. Míg a főzetlen, hideg folyadékban áztatott zabpehely több tápanyagot tartalmaz, a főtt változat hosszabb ideig tart jóllakottnak. Aki tehát fogyni szeretne, annak a meleg változatot ajánljuk - írja a focus.de.

Kapcsolódó írásaink