Életmód
Így készítse el a zabpelyhet, hogy eltűnjön a hasi zsír
A zabpehely szuperélelmiszernek számít

Aki zabpehelyet eszik – akár joghurtban, akár zabkásaként – jót tesz a szervezetének. De mi is az egészségesebb? A főzetlen vagy a megpuhított pehely? Az egyik elkészítési mód még a fogyásban is segít.
Mit csinál a nyers zabpehely a gyomorban?
A gyomor könnyen megemészti a nyers zabpelyhet. Tehát semmi nem szól ellene, hogy közvetlenül tejbe vagy joghurtba keverjük. A pelyhek azonban fitinsavat tartalmaznak, egy másodlagos növényi anyagot, amely megköti a zabpehelyben található tápanyagokat.
Nyers állapotban ez nagyobb mennyiségben van jelen, ami megnehezíti a tápanyagok felszívódását. Csak hideg folyadékban való áztatás (legalább 30 percig) bontja le a fitinsavat, így a fontos tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok megmaradnak.
A főtt zabpehely segít a fogyásban
Aki reggel hidegen eszi annak ez, sok energiát igényel a testétől. Ez étvágyrohamokat okoz. Meleg étkezés esetén a testnek nem kell felmelegítenie az ételt az emésztéshez.
Így sok energia marad, amelyet a nap többi részében értelmesen beoszthat és más feladatokra fordíthat. A melegítés során ugyan fontos tápanyagok vesznek el, de a teltségérzet hosszabb ideig tart, mert a pelyhek megduzzadnak és megnő a térfogatuk.
Mindkét változatnak vannak tehát előnyei és hátrányai. Míg a főzetlen, hideg folyadékban áztatott zabpehely több tápanyagot tartalmaz, a főtt változat hosszabb ideig tart jóllakottnak. Aki tehát fogyni szeretne, annak a meleg változatot ajánljuk - írja a focus.de.