Életmód

Meddig áll el a maradék a hűtőben?

Sok étel már néhány nap után is veszélyes lehet

Sokan gondolják, hogy ha egy étel nem penészes, nincs rossz szaga vagy íze, akkor biztosan fogyasztható. Ez azonban nem mindig igaz. Számos, látszólag friss és jól kinéző főtt étel akár már néhány nap után is megromolhat, és komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

Meddig áll el a maradék a hűtőben?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Burger

A tészta, rizs, krumpli, levesek, húsételek vagy zöldségek – még hűtőben tárolva is – csak korlátozott ideig maradnak biztonságosan fogyaszthatók.

A helyes tárolás kulcsa a gyors lehűtés, a megfelelő hőmérsékleten tartás, és az, hogy újramelegítéskor az étel elérje legalább a 70 °C-ot legalább két percen át. Külön figyelmet érdemelnek a nitráttartalmú zöldségek, mint a spenót vagy a cékla, amelyek különösen kisgyermekek esetében lehetnek veszélyesek, írta a Fitforfun.

A fő szabály: ha nem tudjuk pár napon belül elfogyasztani, inkább fagyasszuk le az ételt. Ezzel nemcsak az egészségünket védjük, de az élelmiszerpazarlást is csökkenthetjük.

Kapcsolódó írásaink