Életmód

Miért veszélyes a nyers hús megmosása főzés előtt?

Szakértői magyarázat

A nyers hús hőkezelés előtti mosása veszélyes lehet, mivel a kórokozó mikroorganizmusok könnyen átkerülhetnek a konyhai felületekre – figyelmeztetett M. Zolotareva biotechnológus.

Miért veszélyes a nyers hús megmosása főzés előtt?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Mosáskor a baktériumokat tartalmazó vízcseppek akár fél méter távolságra is elrepülhetnek, és megtelepedhetnek a közeli tárgyakon. A fő veszélyt a szalmonella és a campylobacter jelenti, amelyek a hús felületén élnek. Ezek a mikroorganizmusok gyakran okoznak ételmérgezést.

A mosás nem pusztítja el a baktériumokat – hangsúlyozta a szakértő. A hús fertőtlenítésének egyetlen módja az alapos megsütés vagy kisütés.

A szakember azt javasolta, hogy munka után külön vágódeszkát használjunk, és alaposan mossuk el mosószerrel. A kezet is meleg vízzel és szappannal kell mosni. A termék külső tisztasága nem garantálja a biztonságosságát – még a kiváló minőségű hús is tartalmazhat kórokozókat – tette hozzá Zolotareva.

Kapcsolódó írásaink