Életmód
Miért veszélyes a nyers hús megmosása főzés előtt?
Szakértői magyarázat

Mosáskor a baktériumokat tartalmazó vízcseppek akár fél méter távolságra is elrepülhetnek, és megtelepedhetnek a közeli tárgyakon. A fő veszélyt a szalmonella és a campylobacter jelenti, amelyek a hús felületén élnek. Ezek a mikroorganizmusok gyakran okoznak ételmérgezést.
A mosás nem pusztítja el a baktériumokat – hangsúlyozta a szakértő. A hús fertőtlenítésének egyetlen módja az alapos megsütés vagy kisütés.
A szakember azt javasolta, hogy munka után külön vágódeszkát használjunk, és alaposan mossuk el mosószerrel. A kezet is meleg vízzel és szappannal kell mosni. A termék külső tisztasága nem garantálja a biztonságosságát – még a kiváló minőségű hús is tartalmazhat kórokozókat – tette hozzá Zolotareva.