Életmód

Képes az emberi szervezet a vitaminok elraktározására?

Kiderült, elég-e ehhez egy évszaknyi gyűjtögetés

Szakértők elmagyarázták, hogy lehetséges-e nyáron „felhalmozni” a vitaminokat, hogy könnyebben átvészeljük az őszi-téli megfázásos évszakot.

Képes az emberi szervezet a vitaminok elraktározására?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Josep Lago

A szakértők szerint egyes vitaminok akár hónapokig is megmaradhatnak a szervezetben, de a legtöbbjük néhány órán vagy napon belül kiürül, ezért nem szabad kizárólag a nyári tartalékokra hagyatkozni.

A vitaminok kulcsszerepet játszanak az immunitás támogatásában az őszi és téli időszakban. Fontos azonban megérteni, hogy pontosan hogyan halmozódnak fel és hogyan hasznosulnak.

„A C- és B-vitaminok néhány órára vagy egy napra raktározódnak a szervezetben. Kivételt képez a B12-vitamin, amelynek a májban lévő tartalékai több évig is tárolhatók. Ezért a citrusféléknek, ribizlinek, epernek, brokkolinak és más, C-vitaminban gazdag termékeknek minden nap jelen kell lenniük az étrendben” – jegyezte meg a szakember.

Megjegyzi, hogy a zsírban oldódó vitaminok másképp viselkednek. Így az A-vitamin több évig is felhalmozódhat a májban, az E-vitamin hosszú ideig tárolódik a szervezetben, és fokozza az immunsejtek működését, a D-vitamin akár hat hónapig is, míg a bőrben szintetizálódik a nap hatására, a K-vitaminnak pedig korlátozottak a tartalékai, és rendszeres bevitelt igényel. Nyáron sárgarépából, zöldségekből, sárgabarackból, diófélékből, paradicsomból és más szezonális termékekből nyerhetők.

A szakértők azonban megjegyzik, hogy a hosszú távú tartalékok inkább az extrém körülmények közötti túlélés evolúciós mechanizmusai, mintsem okok arra, hogy egy évig teljesen megtagadjuk a vitaminok étellel történő bevitelét. Az emésztőrendszeri, vese- és májbetegségek, a zsírhiány az étrendben, a dohányzás, az alkohol és a krónikus stressz megzavarhatja a vitaminok felszívódását és tárolását.

Ami a D-vitamin vagy jód önálló bevitelét illeti, különösen az északi régiókban, az orvosok óva intenek az öngyógyítástól. A D-vitamin túlzott bevitele hiperkalcémiát és súlyos szövődményeket okozhat, a jód ellenőrizetlen bevitele pedig a látens tireotoxikózis progresszióját válthatja ki – írta meg a sports.kz.

Hangsúlyozzák, hogy a vitaminok nem jelentenek abszolút védelmet a vírusok ellen, de segítenek a szervezetnek könnyebben megbirkózni a stresszel és csökkentik a súlyos fertőzések kockázatát.

Kapcsolódó írásaink