Életmód

Előnyös vagy káros a konzervborsó?

Itt a teljes igazság

A konzervborsó egyszerű és megfizethető termék. De vajon valóban jót tesz az egészségnek, és érdemes-e beépíteni a napi étrendbe? – teszi fel a kérdést cikkében az Rbc.ua.

Előnyös vagy káros a konzervborsó?
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/CHASSENET

Tápanyagtartalom

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint 100 gramm konzerv zöldborsó tartalmaz:

kalória - 80

fehérje - 4 g

zsír - 1 g

szénhidrátok - 12 g

rost - 5 g

természetes cukor - 4 g (beleértve a szacharózt, glükózt, fruktózt és maltózt).

A borsó és más magas rosttartalmú ételek hozzáadása az étrendhez segíthet csökkenteni a vastagbélrákhoz hasonló betegségek kockázatát és fenntartani az egészséges testsúlyt.

A konzerv zöldborsó természetesen alacsony zsír- és kalóriatartalmú, így nagyszerű kiegészítője a fogyókúrás és kiegyensúlyozott étrendnek.

A borsó tartalmaz némi kalciumot – körülbelül 28 mg-ot (a napi ajánlott bevitel körülbelül 2%-át), amely az erős csontok és fogak fenntartásában játszik szerepet.

A termék 1 mg vasat is tartalmaz, amely segíti a sejteket az adenozin-trifoszfát (ATP) előállításában, amely a szervezet fő energiaforrása.

A zöldborsó lutein és zeaxantin karotinoidokat tartalmaz, amelyekről egy 2022-es tanulmány kimutatták, hogy kritikus fontosságúak a szem egészsége és a kognitív funkciók szempontjából.

Magas nátriumtartalom

A konzerv zöldborsó frissen tartása és hosszabb eltarthatósága érdekében sok gyártó nátriumot ad hozzá, ami gyakran meghaladja az ajánlott szintet. Ezért érdemes figyelmesen elolvasni az összetevőket, és alacsony vagy sómentes termékeket vásárolni.

Például a konzerv zöldborsó fél csésze adagja körülbelül 207 mg nátriumot tartalmaz. Az Amerikai Szívgyógyászati ​​Társaság napi 2300 mg-ot vagy kevesebbet ajánl.

Kapcsolódó írásaink