Életmód

Ártalmas lehet a koffein?

Mutatjuk, milyen hatása lehet a kávénak

Gyorsan kész van, az íze sem rossz, ha valaki siet, jó kompromisszum. Most azonban kiderült, hogy az instant kávé rendszeres fogyasztása ártalmas lehet az egészségre; mutatjuk, mire figyelj oda!

Ártalmas lehet a koffein?
A hagyományos kávé az igazi (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/IST/Science Photo/Igor Stevanovic

Van egy kis mellékíze, az tény, de utazáskor, vagy egy sietősebb napon nagyon jó, ha kéznél van. Az instant kávé sokak szerint mesterséges anyagokból készül, ez azonban nem igaz: száz százalékban valódi kávéból készítik, és alapvetően nem tartalmaz adalékanyagokat. A másik vád, ami az instant kávét éri, az az, hogy a feldolgozási módja miatt bizonyos vegyületeket koncentráltan tartalmaz a sima kávéhoz képest, és emiatt rákkeltő – azonban egyelőre ez a kapcsolat nem bizonyított. Most azonban egy kutatás szerint olyan területen okozhat bajt az instant kávé, amire senki nem gondol: a látást ronthatja - írja a Ripost.hu

Növeli a makuladegeneráció kialakulásának esélyét

Egy nemrég megjelent kutatás adatai szerint az instant kávé és a száraz típusú AMD (Age-related Macular Desease, azaz időskori makuladegeneráció) között genetikai összefüggés mutatható ki. A kínai Hubei Orvostudományi Egyetem kutatói több, mint 500 ezer ember genetikai adatait elemezte, így derült fény az összefüggésre – ami a darált kávé esetében érdekes módon nem volt kimutatható. A makuladegeneráció egy, a szem ideghártyáját pusztító betegség, mely a szem sárgafoltján – makula – okoz károkat, és ezzel rontja a látást. Az időskori makuladegeneráció 50 éves kor felett jelenhet meg először, és két fajtáját különböztetik meg: száraz és nedves AMD. Előbbi a makula szöveteinek elvékonyodását jelenti, a részletgazdag központi látásélesség fokozatosan romlik, csökken. A nedves AMD ritkább és súlyosabb lefolyású betegség.

Mit tartalmaz az instant kávé, amitől kockázatot jelent?

Nem a hozzáadott anyagok, hanem a kávéban lévő anyagok koncentrálódása lehet az instant kávé és a makuladegeneráció közötti összefüggés hátterében a kutatók szerint. Az instant kávét úgy készítik, hogy megpörkölik, megőrölik a kávészemeket, vízzel lefőzik őket, és a keletkező kivonatot kiszárítják. Így a hagyományos kávénál magasabb koncentrációban tartalmazhat oxidált zsírokat, ipari melléktermékeket, adalékanyagokat és akrilamidot – ez egy olyan, hőkezelés során keletkező vegyület, melyről már korábban is feltételezték, hogy egészségkárosító. Ezek a vegyületek gyulladásos, vagy sejtkárosító folyamatokat indíthatnak el, és ez különösen veszélyes azokra, akik genetikailag hajlamosak az időskori makuladegenerációra.

A mértéktartás segíthet a megelőzésben

A kutatás vezetője, Dr. Siwei Liu úgy fogalmazott, hogy az összefüggés feltárása arra utal, hogy az instant kávé mennyiségének csökkentése jótékony hatású lehet a szem egészsége kapcsán. A tanulmány nem bizonyít ok-okozati kapcsolatot, de a statisztikai összefüggés világos: minél több instant kávét fogyaszt valaki, annál nagyobb lehet a makuladegeneráció kialakulásának kockázata. A szakértők javaslata, hogy aki elmúlt 50 éves, és a családjában előfordult már AMD, vagy akár már a betegség korai szakaszát diagnosztizálták nála, az lehetőség szerint ne fogyasszon instant kávét, inkább frissen őrölt kávé legyen mindennapos fogyasztásra. Ha nem tudunk lemondani az instant kávéról, keressünk olyan termékeket, melyek a lehető legkevesebb adalékanyagot tartalmazzák.

Kapcsolódó írásaink