Életmód
Ártalmas lehet a koffein?
Mutatjuk, milyen hatása lehet a kávénak

Van egy kis mellékíze, az tény, de utazáskor, vagy egy sietősebb napon nagyon jó, ha kéznél van. Az instant kávé sokak szerint mesterséges anyagokból készül, ez azonban nem igaz: száz százalékban valódi kávéból készítik, és alapvetően nem tartalmaz adalékanyagokat. A másik vád, ami az instant kávét éri, az az, hogy a feldolgozási módja miatt bizonyos vegyületeket koncentráltan tartalmaz a sima kávéhoz képest, és emiatt rákkeltő – azonban egyelőre ez a kapcsolat nem bizonyított. Most azonban egy kutatás szerint olyan területen okozhat bajt az instant kávé, amire senki nem gondol: a látást ronthatja - írja a Ripost.hu
Növeli a makuladegeneráció kialakulásának esélyét
Egy nemrég megjelent kutatás adatai szerint az instant kávé és a száraz típusú AMD (Age-related Macular Desease, azaz időskori makuladegeneráció) között genetikai összefüggés mutatható ki. A kínai Hubei Orvostudományi Egyetem kutatói több, mint 500 ezer ember genetikai adatait elemezte, így derült fény az összefüggésre – ami a darált kávé esetében érdekes módon nem volt kimutatható. A makuladegeneráció egy, a szem ideghártyáját pusztító betegség, mely a szem sárgafoltján – makula – okoz károkat, és ezzel rontja a látást. Az időskori makuladegeneráció 50 éves kor felett jelenhet meg először, és két fajtáját különböztetik meg: száraz és nedves AMD. Előbbi a makula szöveteinek elvékonyodását jelenti, a részletgazdag központi látásélesség fokozatosan romlik, csökken. A nedves AMD ritkább és súlyosabb lefolyású betegség.
Mit tartalmaz az instant kávé, amitől kockázatot jelent?
Nem a hozzáadott anyagok, hanem a kávéban lévő anyagok koncentrálódása lehet az instant kávé és a makuladegeneráció közötti összefüggés hátterében a kutatók szerint. Az instant kávét úgy készítik, hogy megpörkölik, megőrölik a kávészemeket, vízzel lefőzik őket, és a keletkező kivonatot kiszárítják. Így a hagyományos kávénál magasabb koncentrációban tartalmazhat oxidált zsírokat, ipari melléktermékeket, adalékanyagokat és akrilamidot – ez egy olyan, hőkezelés során keletkező vegyület, melyről már korábban is feltételezték, hogy egészségkárosító. Ezek a vegyületek gyulladásos, vagy sejtkárosító folyamatokat indíthatnak el, és ez különösen veszélyes azokra, akik genetikailag hajlamosak az időskori makuladegenerációra.
A mértéktartás segíthet a megelőzésben
A kutatás vezetője, Dr. Siwei Liu úgy fogalmazott, hogy az összefüggés feltárása arra utal, hogy az instant kávé mennyiségének csökkentése jótékony hatású lehet a szem egészsége kapcsán. A tanulmány nem bizonyít ok-okozati kapcsolatot, de a statisztikai összefüggés világos: minél több instant kávét fogyaszt valaki, annál nagyobb lehet a makuladegeneráció kialakulásának kockázata. A szakértők javaslata, hogy aki elmúlt 50 éves, és a családjában előfordult már AMD, vagy akár már a betegség korai szakaszát diagnosztizálták nála, az lehetőség szerint ne fogyasszon instant kávét, inkább frissen őrölt kávé legyen mindennapos fogyasztásra. Ha nem tudunk lemondani az instant kávéról, keressünk olyan termékeket, melyek a lehető legkevesebb adalékanyagot tartalmazzák.