Életmód

Mi történik, ha folyamatosan napraforgómagot eszünk?

Orvosi aggodalmak

A friss magok sok vitamint és mikroelemet tartalmaznak, de nem szabad túlzásba vinni a fogyasztásukat – időnként egy kis marék is elég, de nem minden nap – figyelmeztetett E. Baiturova endokrinológus a Lentának adott interjújában.

Mi történik, ha folyamatosan napraforgómagot eszünk?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

A sült magvak sok sót és növényi olajat tartalmaznak, míg a hőkezelés miatt kevés hasznos anyag marad vissza. Egy ilyen termék hozzájárul a túlzott súlygyarapodáshoz, mivel nehéz szabályozni a fogyasztását, és 100 gramm körülbelül 600 kcal-t tartalmaz.

Az orvos szerint a kadmium, egy nehézfém és mérgező elem, gyakran megtalálható a sült magvakban. Felhalmozódik a szervezetben, és különféle betegségeket okozhat: csökkentheti a vesefunkciót, eltávolíthatja a kalciumot a csontokból, növelheti a csontritkulás és a reproduktív zavarok kockázatát férfiaknál és nőknél.

Ezenkívül a szakember megjegyezte, hogy az időben nem cserélt olajban sütött magvak rákkeltő anyagokkal való telítődéséhez vezetnek, ami később számos betegséget, köztük rákot is kiválthat.

Ha nehéz lemondani a magvakról, a fogyasztásukat legalább minimálisra kell csökkenteni – tette hozzá az orvos.

Kapcsolódó írásaink